ortooxacell.ro

Grija pentru pacienți este prioritatea noastră

Puterea mișcării. Cum pot ajuta exercițiile fizice în cazul Gonartrozei?

Persoanele care se confruntă cu gonartroză știu că această afecțiune poate fi extrem de provocatoare. Este o condiție medicală care aduce cu sine durere, rigiditate, mobilitate redusă.

Chiar și în aceste condiții vitrege, există speranță. Una dintre cele mai eficiente și mai la îndemână soluții pentru a ține sub control gonartroza este mișcarea.

Introducerea în rutina zilnică a unor exerciții fizice poate reprezenta o soluție optimă dacă suferi de gonartroză sau, așa cum i se mai spune, osteoartrita genunchiului.

 

Iată care sunt beneficiile unei vieți active pentru persoanele cu gonartroză

 

Întărirea mușchilor, susținerea articulațiilor

Practicate în mod regulat, exercițiile fizice joacă un rol important în întărirea mușchilor din jurul articulațiilor afectate.

Mușchii mai puternici oferă sprijin, deci și o stabilitate mai bună, reducând astfel presiunea asupra articulațiilor afectate de osteoartrită. Prin atenuarea, cel puțin într-o oarecare măsură, a acestui presiuni care reprezintă o povară asupra articulațiilor, exercițiile fizice ajută inclusiv la reducerea durerii și îmbunătățesc mobilitatea generală.

 

Îmbunătățirea flexibilității

Gonartroza este responsabilă pentru rigiditate și reducerea amplitudinii de mișcare a articulațiilor afectate.

Dacă practicați frecvent exerciții de întindere și de mișcare, ele pot fi benefice pentru mobilitatea articulațiilor.

Dar țelul cel mai important este acela de a reuși să efectuați activități zilnice cu mai multă ușurință și cu o senzație redusă de durere și disconfort.

 

Articulații cu o lubrifiere îmbunătățită

Nu este niciun secret că exercițiile fizice practicate constant stimulează producția și circulația lichidului sinovial, adică a lubrifiantul natural pentru articulații. Acest lichid sinovial are un rol esențial în nutriția și lubrifierea articulației.

De ce este importantă lubrifierea? Pentru că ea este cea care ajută la reducerea frecării în interiorul articulațiilor, ceea ce permite o mișcare mai lină, mai confortabilă.

Așadar, dacă vă doriți articulații mai sănătoase, exercițiile fizice sunt cheia și în ceea ce privește lubrifierea.

 

Află aici ce tratamente desfășurăm în clinica Orto Oxacell pentru îmbunătățirea vieții persoanelor care se confruntă cu gonartroza.

 

Legătura dintre exercițiile fizice și gestionarea greutății corporale

O greutate corporală optimă nu se rezumă doar la componenta estetică pentru nicio persoană, indiferent de vârstă, sex, număr de kilograme. Dar, mai ales în cazul persoanelor care suferă de gonartroză, excesul de greutate pune un stres suplimentar asupra articulațiilor deja afectate, cum ar fi genunchii și șoldurile.

Aici intervine din nou rolul pe care-l au exercițiile fizice. Alături de o dietă echilibrată și sub atenta supraveghere a unui specialist, ele vă pot ajuta să pierdeți în greutate, deci și să vă îmbunătățiți calitatea vieții prin reducerea durerii și o mai bună mobilitate.

 

O dispoziție generală mai bună

Vă reamintim că practicarea unui sport sau efectuarea unor simple exerciții fizice eliberează endorfine în organismul uman. Endorfinele sunt substanțe chimice care te ajută „să te simți bine” și care acționează ca un calmant al durerii, deci și ca un stimulent al fericirii.

În cazul persoanelor care se confruntă cu gonartroza, exercițiile fizice, dincolo de beneficiile despre care am povestit deja, contribuie și la o energie mai bună dată de sentimentul de împlinire și cel de satisfacție că în ciuda dificultăților create de boală, mai puteți fi o persoană activă.

 

Câteva sfaturi pentru exerciții fizice sigure și eficiente

  1. Discutați cu un specialist înainte de a efectua exerciții fizice. Există un risc ridicat de accidentări mai ales în cazul în care suferiți de gonartroză. 
  2. Începeți relaxat, fără să puneți presiune pe dumneavoastră sau pe articulațiile dvs. Intensitatea trebuie, de asemenea, crescută treptat. Pentru început, sunt recomandate mersul pe jos, înotul.
  3. Încercați o varietate de exerciții fizice sau sporturi pentru a nu vă plictisi. Este important să înțelegeți că activitatea fizică trebuie să devină un stil de viață pentru dumneavoastră.
  4. Ascultați-vă corpul! Observați cum răspunde acesta la diferitele tipuri de exerciții. Dacă pe parcurs simțiți durere sau disconfort, întrerupeți rutina de mișcare și discutați cu un specialist. De asemenea, nu neglijați partea de încălzire a articulațiilor și a mușchilor înaintea unei sesiuni de mișcare. Post mișcare, sunt recomandate exercițiile de întindere, pentru o mai bună flexibilitate, dar și pentru a preveni durerile musculare.

 

Concluzii

Activitea fizică desfășurată în mod constant, ca parte din stilul dumneavoastră de viață, poate avea multiple beneficii asupra stării de sănătate generală, dar mai ales asupra mușchilor și a articulațiilor. Vă confruntați cu gonartroza? Exercițiile fizice reprezintă o strategie eficientă pentru a vă recăpăta controlul asupra mobilității.

 

De asemenea, pentru o calitate a vieții îmbunătățită, în cazul persoanelor cu gonartroză, vă recomandăm procedurile efectuate în clinica noastră, terapii celulare și laseri de joasă frecvență pentru afecțiunile osteo-articulare. Puteți citi mai multe despre noi aici