Spondiloza cervicală este un termen general pentru uzura cartilajelor, a discurilor și a vertebrelor cervicale cauzate de vârsta coloanei cervicale care poate duce la dureri, rigiditate a gâtului și alte simptome.
Cartilajul se uzează în timp, discurile își pierd volumul și se deshidratează, ceea ce poate produce fracturi. Se pot forma pinteni osoși în zonele care nu mai sunt acoperite cu cartilaj, oasele frecându-se unele de altele.
Toate aceste modificări sunt definite ca spondiloză și încep în jurul vârstei de 40 de ani.
Care sunt părțile coloanei cervicale?
Întreaga coloană este formată din 24 de vertebre (oasele coloanei vertebrale). Coloana cervicală este formată din șapte vertebre care încep de la baza craniului, în interiorul căruia se află măduva spinării.
Între vertebre sunt discuri intervertebrale care acționează ca niște amortizoare ale corpului. Discurile sunt realizate din țesut conjunctiv flexibil, dar puternic, umplut cu un material asemănător gelului.
Cine este cel mai expus riscului de a face spondiloză cervicală ?
Vârsta înaintată este un factor de risc pentru spondiloza cervicală. În plus, față de vârstă, alți factori de risc sunt:
- activități în poziții necorespunzătoare (de exemplu, privind la un ecran care este prea sus sau prea jos);
- traumatismele (de exemplu, accident rutier);
- fumatul;
- transmitere genetică.
Simptome și cauze
Tulburări musculare: stând într-o poziție neadecvată mai multe ore la un ecran se declanșează adesea încordări musculare. Chiar și lucrurile minore, cum ar fi cititul în pat, pot încorda mușchii gâtului.
Uzura articulațiilor gâtului care se produce odată cu vârsta. Ca răspuns la această uzură, corpul formează adesea pinteni osoși care pot afecta mișcarea articulațiilor și pot provoca durere.
Compresie nervoasă: herniile de disc sau pintenii osoși de la vertebrele gâtului pot apăsa nervii care se ramifică din măduva spinării. Această presiune poate provoca durere, furnicături sau amorțeală.
Anumite boli cum ar fi artrita reumatoidă sau cancerul pot provoca dureri de gât.
Cum se stabilește diagnosticul pentru spondiloza cervicală?
La examinarea clinică a pacientului se pot constata simptome care oferă indicii legate de severitatea compresiunii asupra coloanei cervicale, astfel că medicul testează cel mai frecvent:
- flexibilitatea gâtului;
- forța musculară și reflexele mâinilor și a brațelor.
Pe lângă consultul clinic, medicul poate solicita următoarele investigații:
Radiografii, care arată vertebrele cervicale, alinierea lor și modificările degenerative.
- Tomografia computerizată (CT) oferă mai multe detalii decât radiografiile. Această scanare poate ajuta la o mai bună vizualizare a canalului spinal și a pintenilor osoși.
2. Imaginile RMN arată, față de celelalte investigații, detalii și despre țesuturile moi, cum ar fi rădăcinile nervoase, mușchii și măduva spinării. Acest test arată severitatea compresiei coloanei cervicale.
Prevenția apariției spondilozei cervicale
Nu există nicio modalitate de a preveni spondiloza cervicală, deoarece această afecțiune este o deteriorare normală, legată de vârsta („uzură”) spațiului articular și a discurilor de la gât.
Dacă persoanele au o activitate zilnică ce duce la mult timp petrecut privind deasupra capului, în jos sau având capul într-o postură incomodă, se recomandă ca pacientul să facă pauze în timpul zilei și să practice exerciții fizice conform recomandării medicului specialist sau terapeutului.
Management și tratament
Principalele simptome includ dureri de gât sau rigiditate.
În cazurile ușoare se recomandă fizioterapie, gheață, căldură, masaj.
De asemenea, gulerul moale și medicamentele sunt primele abordări care trebuie încercate.
Cazurile mai severe, cum ar fi hernia de disc, pintenii osoși sau nervii ciupiți, sunt tratate cu injecții sau cu intervenții chirurgicale.
În functie de gradul de uzură și de compresie a coloanei cervicale, medicul poate recomanda următoarele tipuri de tratamente:
- kinetoterapia, care se axează pe mobilizarea și pe tonifierea mușchilor și îmbunătățirea posturii;
- căldura și masajul vă pot ameliora simptomatologia;
- gulerul sau orteza moale poate limita mișcarea gâtului și poate ajuta mușchii încordați să se relaxeze;
- medicamente antialgice, antiinflamatoare și decontracturante.
Pentru cele mai severe cazuri de spondiloze și de hernii cervicale, medicul poate lua în considerare intervenția chirurgicală.
Chirurgia coloanei vertebrale este complexă și poate implica o recuperare îndelungată.
În cadrul clinicii noastre se practică terapia prin injectare care implică tratamentul cu terapii bio-regenerative bazate pe celule stem și factori de creștere activați de laseri medicali cu rol de activare celulară, antiinflamator și antialgic.
Tratamentul cu celule stem se bazează pe proprietatea acestora de a se auto-regenera producând “copii identice ale tesutului în care au fost implantate“.
Faptul că se pot diferenția în celule mature, fiecare cu structura și cu funcțiile specifice țesutului în care au fost implantate, asigură astfel “capacitatea organismului de a-si reînnoi și repara țesuturile proprii”.
În urma tratamentului se va observa diminuarea sindromului dureros și o îmbunătățire vizibilă a mobilității membrelor superioare afectate.
Un astfel de tratament nu implică niciun un fel de risc și, de asemenea, nu are reacții secundare, alergene sau alte contraindicații.
Contact
Pentru orice informații despre terapiile specifice clinicii noastre și/sau pentru programări, personalul nostru de specialitate vă stă la dispoziție, de luni până vineri, între orele 09:00 – 17:00, la următoarele date de contact:
Personal la:
Clinica Orto Oxacell
str. Doctor Marinoiu 15B, cod poștal 130037
Târgoviște, Județul Dâmbovița – România
- Online la email: office@ortooxacell.ro
sau la: - Telefon:
0723 267 322
0769 606 620
0723 215 111