Gonartroză: Plasmă bogată în trombocite versus acid hialuronic
Obiectivele tratamentului artrozei sunt:
- diminuarea durerii;
- creșterea funcției și a mobilității;
- prevenirea sau corectarea diformității și încetinirea progresiei bolii.
Există numeroase tratamente conservatoare pentru artroză care au eficacitate pe termen scurt, cu avantaje și dezavantaje. De exemplu, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și corticosteroizii administrați intraarticular sunt tratamente comune ale artrozei.
În ciuda costurilor reduse și a accesului ușor, aceste tratamente au efecte adverse sistemice și pot provoca distrugerea cartilajului articular și decompensarea algică și funcțională a artrozei.
Plasma bogată în trombocite (PRP) este un tratament biologic autolog care conține factori de creștere eliberați de trombocite și fibrină endogenă.
PRP stimulează cascada naturală de vindecare și regenerarea țesuturilor printr-o eliberare a factorilor derivați din trombocite direct la locul tratamentului.
Acidul hialuronic (HA) este o glucozamină cu greutate moleculară mare care cuprinde unități repetate de acetil glucozamină și acid glucoronic sintetizat de sinoviocite, fibroblaste și condrocite. Este disponibil în lichid sinovial și matrice extracelulară și este responsabil pentru caracteristicile vâscoelastice și lubrifiante ale lichidului sinovial.
În cazul artrozei, atât concentrația, cât și greutatea moleculară a HA endogen scad. Administrarea intraarticulară a HA în ameliorarea simptomelor artrozei are un rol în sprijinul mecanic articular și în efectele sale metabolice, ceea ce determină sinteza endogenă de HA, stimularea metabolismului condrocitelor și inhibarea enzimelor condrodegenerative, precum și a procesului inflamator.
În 2014, Chang și colaboratorii au studiat efectele administrării intraarticulare PRP în artroza genunchiului comparativ cu acid hialuronic. Astfel, au demonstrat o îmbunătățire funcțională semnificativă la pacienții cu leziuni ale cartilajului genunchiului tratați cu PRP față de cei tratați cu HA pe o durată de 12 luni.
Într-un alt studiu, din anul 2013, Khoshbin și colaboratorii au demonstrat că tratamentul cu PRP este mai eficient decât HA în artroza ușoară până la moderată.
Cercetătorul Merchan și colaboratorii, în 2013, au demonstrat într-un studiu comparativ eficiența tratamentelor cu steroizi, HA și PRP.
Injecțiile cu steroizi au avut efecte pe termen foarte scurt. Tratamentul cu PRP a avut o eficiență mai mare după 6 luni, spre deosebire de cei tratați cu HA. Nivelul de îmbunătățire a fost legat de gradul artrozei. În studiul nostru, pacienții cu artroza de gradul 2 au prezentat o îmbunătățire mai mare decât alte grade, deși acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic.
Autorii prezenți au efectuat anterior studii pentru a evalua aplicarea clinică a PRP și au înregistrat rezultate pozitive și de siguranță.
Este vorba despre un studiu prospectiv publicat în 2013, realizat pe 60 de pacienți tratați cu două injecții de PRP (1 la fiecare 4 săptămâni). Pacienții au fost supuși evaluării clinice la început și la 6 luni post studiu.
Rezultatele clinice au evidențiat o îmbunătățire relevantă statistic în toate variabilele WOMAC și SF-36. Conform acestui studiu și a unor studii similare, având în vedere efectele secundare ale medicamentelor analgezice și antiinflamatorii, tratamentul cu PRP poate fi considerat o opțiune terapeutică sigură și utilă la pacienții selectați cu grade ușoare până la moderate de gonartroza, care nu răspund la tratamentele curente.
Concluzii
PRP este o opțiune nouă în gestionarea artrozei genunchiului și un număr tot mai mare de studii clinice arată rezultate promițătoare. Cu toate acestea, în ciuda aplicării sale extinse în practica clinică și a constatărilor pozitive raportate, aproape toate aceste studii au folosit chestionare și s-au bazat pe constatări subiective.
Prin urmare, efectuarea unui studiu bazat pe constatări obiective, cum ar fi RMN, pare să fie necesară în acest sens.