Elemente de anatomie
Articulația șoldului este formată din două oase: capul femural care se articulează cu acetabulul ilionului.
Mobilitatea articulară este reprezentată din două elemente: elementul fix, reprezentat de acetabul, iar elementul mobil este capul femural, prin care se realizează mișcările de flexie, extensie, abducție, aducție și rotație ale coapsei.
Suprafețele articulare sunt acoperite de cartilajul hialin, care îndeplinește următoarele funcții: de favorizare a alunecării suprafețelor articulare, de atenuare a șocurilor și a sarcinii din timpul mișcării.
Cavitatea articulară conține o cantitate mică de lichid articular care acționează ca un lubrifiant și oferă nutriție cartilajului hialin. Articulația este înconjurată de o capsulă densă. Această capsulă este acoperită de mușchi ilio-femurali și fesieri prin intermediul cărora se realizează mișcările articulare.
Descrierea coxartrozei
Artroza de șold este patologia în care cartilajul articular al capului femural și al acetabulului se deteriorează din cauza uzurii.
Tipuri de coxartroză
- Coxartroza primară reprezintă două treimi dintre cazuri și apare preponderent la persoanele de peste 60 de ani.
- Coxartroza secundară apare după un traumatism din antecedente (contuzie, luxație sau fractură) în urma altor patologii (poliartrita reumatoidă) sau modificări congenitale.
Factori de risc în coxartroză
- Vârsta înaintată;
- Predispoziție genetică;
- Patologii care determină apariția și evoluția coxartrozei;
- Obezitate;
- Sedentarism;
- Condiții grele de muncă;
- Anumite mișcări de suprasolicitare articulară;
- Leziuni traumatice în antecedente.
Simptomele artrozei șoldului
În cele mai multe cazuri, artroza șoldului provoacă durere.
Durerea în coxartroză, de cele mai multe ori, se simte la nivel inghinal cu iradiere spre fese sau genunchi pe fața internă a coapsei.
Alt simptom foarte important și deranjant pentru pacient îl reprezintă limitarea mobilității articulare.
Pacienții cu un grad avansat de artroză, la primele ore ale dimineții, acuză dureri articulare la mobilizare care scad în intensitate după o perioadă de activitate. Altfel, se descrie caracterul mecanic al durerii.
Durerea poate fi mai accentuată noaptea, în repaus sau cu o activitate intensă, limitând distanța de deplasare.
Simptomele suplimentare pot include:
- Durere care se accentuează după o activitate fizică intensă;
- Crepitații (cracmente / pocnituri) intrarticulare la mobilizare;
- Scăderea amplitudinii de mișcare a articulației, care poate afecta capacitatea de a merge sau poate provoca șchiopătare;
- Atrofia musculară din cauza tendinței pacientului de a menaja membrul inferior afectat / decompensat;
- Creșterea durerilor articulare la schimbarea vremii;
- Dureri ale articulațiilor șoldului manifestate prin dureri inghinale;
- Blocarea articulației este întâlnită în cazurile foarte avansate de artroză atunci când se instalează anchiloza articulară.
Investigații imagistice și de laborator
Teste de laborator. Viteza de sedimentare a eritrocitelor, fibrinogen și proteina C reactivă sunt markeri inflamatori care, dacă sunt crescuți, înseamnă că poate fi vorba despre o afecțiune inflamatorie cronică sau infecțioasă. Hemoleucograma completă este utilă atunci când se suspectează o infecție sau malignitate.
Examinare cu raze X. Această investigație de primă intenție oferă informații legate de structura osoasă a articulației evidențiind pensarea articulară (scăderea spațiului dintre capul femural și acetabul), prezența osteofitelor, zonele de condensare articulară, eventuale deformări congenitale sau degenerative.
Computer tomograf. Este investigația imagistică cea mai elocventă pentru structurile osoase ale bazinului. Astfel, permite evaluarea artrozei de șold sau a oricărui proces patologic de la acest nivel.
R.M.N. Rezonanță magneto-nucleară. Este investigația care ne evidențiază pe lângă elementele osoase și informații deosebit de importante referitoare la țesuturile moi ale bazinului și a articulației șoldului.
Management și tratament
Gestionarea strategiei de tratament al coxartrozei variază în funcție de gradul de afectare articulară.
În cazurile ușoare se recomandă: fizioterapia, kinetoterapia, gheață, masaj și medicamente antialgice, antiinflamatoare și decontracturante.
Cazurile mai avansate sunt tratate chirurgical prin artroplastia totală de șold.
În cadrul clinicii Orto Oxacell, se practică terapia prin injectare care implică tratamentul cu terapii bio-regenerative bazate pe celule stem și factori de creștere activați de laseri medicali cu rol de activare celulară, antiinflamator și antialgic.
Acest tratament nu are reacții secundare, alergene, cancerigene sau contraindicații, nu sunt boli asociate sau medicamente interzise.
De asemenea, nu implică schimbarea regimului de viață sau a vieții sociale a pacientului: el nu trebuie să se rețină de la o anumită mâncare, băutură sau de la activitățile sociale.
Contact
Pentru orice informații despre terapiile specifice clinicii noastre și/sau pentru programări, personalul nostru de specialitate vă stă la dispoziție, de luni până vineri, între orele 09:00 – 17:00, la următoarele date de contact:
Personal la:
Clinica Orto Oxacell
str. Doctor Marinoiu 15B, cod poștal 130037
Târgoviște, Județul Dâmbovița – România
- Online la email: office@ortooxacell.ro
sau la: - Telefon:
0723 267 322
0769 606 620
0723 215 111