ortooxacell.ro

Grija pentru pacienți este prioritatea noastră

Consumul de cofeină poate contribui la instalarea osteoporozei?

Știm, cafeaua este preferată de majoritatea oamenilor. Fie că o includem în rutina de dimineață sau o savurăm peste zi, ea este cumva nelipsită din viața multora dintre noi. Pentru că aici, la Clinica Orto Oxacell, prioritatea noastră este sănătatea oaselor, ne-am gândit că ar fi util să discutăm despre relația dintre cofeină și oasele noastre.

Potrivit cercetătorilor, cofeina interferează cu absorbția de calciu de către organism, iar unii experți sugerează chiar că excesul de cofeină ar putea afecta sănătatea oaselor. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă aceasta contribuie sau nu  la dezvoltarea osteoporozei.

Anumite studii au explorat efectele cofeinei asupra osteoporozei, dar au produs concluzii contradictorii. Deși unele cercetări sugerează că interferează cofeina cu absorbția calciului, nu este clar dacă și cum afectează sănătatea oaselor. Așadar, în prezent, nu există suficiente dovezi pentru a concluziona dacă și cum consumul de cofeină – în orice cantitate – contribuie la osteoporoză.

 

Aflați aici mai multe despre tratamentele pe care le desfășurăm în clinica Orto Oxacell, în cazul herniei de disc, al gonartrozei, al spondilozei cervicale și al coxartrozei.

 

Cum afectează cofeina calciul

Cercetătorii au mai multe teorii care explică modul în care cofeina poate afecta calciul din organism. În cadrul unui studiu, unor femele șobolani gravide li s-a administrat cofeină, ceea ce a dus la o creștere mai lentă a oaselor la făți. Explicația? Cofeina interferează cu osificarea endocondrală, un proces care remodelează cartilajul în noul os cu ajutorul calciului.

Potrivit cercetătorilor, cofeina interferează și cu modul în care organismul absoarbe calciul din alimente și poate crește cantitatea de calciu eliminată de rinichi. Aceste două mecanisme pot reduce cantitatea de calciu pe care o persoană are în corpul său.

De asemenea, cofeina poate interfera cu modul în care vitamina D se leagă de receptori. Deoarece vitamina D ajută intestinul să absoarbă calciul, acest efect poate influența direct cantitatea de calciu din organism.

Consumul de cofeină poate scădea, de asemenea, nivelurile de inozitol – o proteină care joacă un rol în metabolismul calciului – din sânge. Cu mai puțin inozitol în sânge, rinichii elimină mai mult calciu, iar organismul absoarbe mai puțin din acesta prin intestin.

 

PROMOȚIA LUNII IANUARIE 2025

Clinica medicala ORTO OXACELL vine in intampinarea pacientilor cu cu o oferta de nerefuzat.

Pacientii care incep un pachet de tratament in luna ianuarie vor beneficia de 50% reducere la prima sedinta.

Toate tratamentele sunt efectuate cu echipamente de ultima generatie si vor fi realizate de echipa dr. Mogâldea Ion, medic specialist în Ortopedie Traumatologie, membru al INTERNATIONAL SOCIETY FOR MEDICAL LASER APPLICATIONS (ISLA) si SOCIETATEA ROMANA DE ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE (SOROT).

 

Câtă cofeină este prea multă?

Cantitatea de cofeină depinde de mai mulți factori, recomandările fiind diferite de la persoană la persoană.

De exemplu, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi recomandă femeilor însărcinate să-și limiteze aportul de cofeină la 200 de miligrame (mg) pe zi. La adulții sănătoși, 400 mg de cofeină sunt de obicei sigure. Cu toate acestea, nu există reguli care să definească o limită maximă zilnică. Ce este sigur, băuturile care conțin cofeină nu sunt recomandate pentru copii și adolescenți. Această recomandare nu are însă legătură cu sănătatea oaselor, mai ales în timpul pubertății, ci mai mult cu dificultățile de somn sau creșterea tensiunii arteriale.

 

În cadrul clinicii noastre, pentru pacienții care achiziționează pachetul de 10 ședințe, indiferent de afecțiune, ședința a 11-a este gratuită.

 

Ce spun cercetările

Deși studiile au explorat modul în care cofeina afectează metabolismul calciului, cercetătorii nu sunt siguri dacă aceste efecte contribuie la osteoporoză.

Potrivit unui studiu din 2015 realizat pe șobolani, consumul ridicat de cofeină a scăzut masa osoasă și a redus formarea osoasă. Cu toate acestea, studiile realizate pe animale nu sunt întotdeauna conforme cu rezultatele pe care le-ar putea avea oamenii.

Un studiu mai vechi din 1992 a examinat efectele consumului de cafea la femeile aflate în postmenopauză cu osteoporoză prin fractură. Cercetătorii au ajuns la concluzia că consumul de cafea nu are legătură cu turnover-ul țesutului osos, un proces normal care implică descompunerea și reconstrucția țesutului osos nou.

Cu toate acestea, descoperirile sugerează că un consum ridicat de cofeină poate fi asociat cu o pierdere crescută de calciu.

Datorită legăturii dintre aportul scăzut de calciu și vitamina D, aceasta poate însemna că cofeina este asociată indirect cu osteoporoza.

Pentru a preveni osteoporoza, medicii sugerează să luați cantitatea zilnică recomandată de calciu și vitamina D în dietă. O dietă săracă în calciu este un factor cheie de risc pentru osteoporoză, iar substanțele precum cofeina o pot masca. Vitamina D este, de asemenea, importantă, deoarece organismul nu poate absorbi calciul din intestine fără ea.

 

Cine este expus riscului de osteoporoză?

Unii oameni au un risc crescut de osteoporoză, indiferent de consumul de cofeină. Ca urmare, potențialele efecte negative ale cofeinei le pot crește și mai mult riscul de a dezvolta probleme cu oasele.

La adulții în vârstă, atât bărbații, cât și femeile sunt expuși riscului de osteoporoză. Unii factori de risc includ:

  • anumite medicamente, cum ar fi medicamente pentru cancer sau steroizi
  • antecedente familiale de osteoporoză
  • niveluri scăzute ale anumitor hormoni
  • o dietă săracă în calciu și vitamina D de-a lungul vieții
  • anumite afecțiuni medicale, cum ar fi artrita, anorexia nervoasă sau bolile intestinale

 

Ceaiul și sănătatea oaselor

Deși multe tipuri de ceai conțin cofeină, unele cercetări indică faptul că ceaiul poate fi de fapt bun pentru sănătatea oaselor.

Potrivit unui studiu din 2017, polifenolii din ceaiul verde pot preveni osteoporoza. Cercetătorii au descoperit că acești polifenoli ar putea îmbunătăți densitatea minerală osoasă și ar putea încetini pierderea osoasă.

Anumite grupe de vârstă pot experimenta beneficii și mai mari de la consumul de ceai.

Același studiu din 2017 a arătat o densitate minerală osoasă crescută la femeile în vârstă care au băut ceai în comparație cu cele care nu au băut. Cu toate acestea, alte cercetări contrazic aceste constatări, raportând că ceaiul nu a avut niciun efect asupra sănătății oaselor.

Așadar, ca în cazul oricăror alimente, echilibrul și lipsa excesului sunt cheia. De asemenea, o dietă potrivită și un stil de viață activ chiar pot face diferența atunci când vorbim despre sănătatea oaselor, fie de sănătate la modul general.

 

Puteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.

Pentru mai multe informații despre terapiile noastre sau programări, ne puteți contacta la:

Clinica ORTO OXACELL

Str. Dr. Marinoiu, Nr. 15B, Targoviste-Dambovita, 130037

Telefoane de contact: 0723.267.322; 0769.606.620; 0723.215.111

Email: office@ortooxacell.ro

Referințe:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/caffeine-and-osteoporosis

foto principală: unsplash.com