Oasele, mușchii și articulațiile: ce este de știut
Ce sunt oasele, mușchii și articulațiile?
Oasele, mușchii și articulațiile alcătuiesc sistemul musculo-scheletic, împreună cu cartilajele, tendoanele și ligamentele. Acest sistem oferă corpului structura și sprijinul de care are nevoie, ne permite să ne deplasăm și ne protejează organele importante.
Leziunile provocate de căzături, accidente etc, precum și diferite afecțiuni pot afecta oasele, mușchii și articulațiile – artrita, osteoporoza, durerile de spate.
Aflați aici mai multe despre tratamentele pe care le desfășurăm în clinica Orto Oxacell, în cazul herniei de disc, al gonartrozei, al spondilozei cervicale și al coxartrozei.
Părți ale sistemului musculo-scheletic
- Scheletul – acesta este cadrul corpului. Scheletul uman adult este format din 206 oase.
- Articulații – o zonă în care 2 oase lucrează împreună.
- Cartilajul – este o perniță care acoperă capetele a 2 oase.
- Ligamente – benzi dure de țesut care unesc oasele cu alte oase pentru a întări articulațiile.
- Mușchi – există peste 600 de mușchi scheletici în corpul uman. Ele ajută corpul să se miște.
- Tendoanele – acestea sunt făcute din țesut conjunctiv fibros puternic și atașează mușchii de oase.
Care este rolul oaselor în corpul uman?
Oasele dau forma oamenilor. Îți țin corpul în poziție verticală și protejează organele interne (cum ar fi inima și ficatul) de leziuni; de asemenea, te ajută să te miști. Oasele sunt țesuturi puternice formate din colagen (o proteină care formează un cadru flexibil) și fosfat de calciu (un mineral care le face puternice și dure). Mare parte din procesul creșterii osoase are loc în timpul copilăriei și adolescenței. Cu toate acestea, oasele se schimbă mereu printr-un proces numit remodelare. Celulele osoase înlocuiesc osul vechi sau deteriorat și construiesc țesut osos nou sănătos. Centrul oaselor conține măduva osoasă și produce noi celule sanguine.
Coloana vertebrală este suportul central al corpului, ne ajută să mergem, să ne mișcăm, să ne răsucim sau să ne îndoim corpul. Are 33 de oase numite vertebre, separate prin discuri. Transportă toate semnalele nervoase de la creier la restul corpului și inputul senzorial de la corp înapoi la creier.
PROMOȚIA LUNII NOIEMBRIE 2024
Care este rolul mușchilor în corpul uman?
Există 3 tipuri diferite de mușchi, fiecare cu funcții diferite care ajută corpul să se miște și să funcționeze bine. Acestea sunt:
- mușchii scheletici. Mușchiul scheletic este un mușchi voluntar, ceea ce înseamnă că îți poți controla în mod conștient mișcarea. Pe lângă faptul că te ajută să te miști, acești mușchi ajută și la generarea căldurii în corp, protejează organele și ajută la menținerea posturii. Mușchii scheletici sunt de obicei atașați de os prin tendoane. Când vrei să te miști, creierul tău spune unui mușchi să se contracte, acesta se scurtează, trăgând un os spre altul printr-o articulație. Mușchii scheletici lucrează în perechi – atunci când unul se scurtează, un mușchi corespunzător se lungește. De exemplu, când contractăm bicepsul pe partea din față a brațului, tricepsul de pe spatele brațului se prelungește. Mușchiul scheletic joacă, de asemenea, un rol important în reglarea nivelului de zahăr (glucoză) din sânge, prin preluarea glucozei din sânge pentru a fi folosită ca combustibil sau pentru a fi stocată pentru mai târziu.
- musculatura netedă. Mușchiul neted se găsește în interiorul vaselor de sânge și al organelor precum intestinele. Nu poți controla în mod conștient mușchii netezi – acești mușchi se contractă și se relaxează adesea fără ca tu să realizezi că funcționează. De exemplu, mușchii netezi se contractă pentru a muta alimentele și scaunele prin sistemul digestiv și în arterele și venele pentru a ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
- Mușchiul cardiac (al inimii). Inima este formată dintr-un mușchi special numit mușchi cardiac. Nu îl poți controla în mod conștient. Se contractă pentru a face inima să bată și este controlat de stimulatorul cardiac încorporat al inimii – nodul sinoatrial.
În cadrul Clinicii Orto Oxacell realizăm următoarele:
- terapii cu ozon: injectabil– la nivelul coloanei vertebrale (cervical, toracal, lombar); Injectabil – la nivelul musculaturii afectate; Perfuzabil – autohemoterapie majoră; Injectabil – la nivelul articulațiilor (genunchi, cot, umăr, șold etc.);
- tratamente perfuzabile cu următoarele vitamine: Vitamina C, Vitamine din complex B, Glutation, Magneziu, Vitamina D, Seleniu.
Care este rolul articulațiilor în corpul uman?
Articulațiile se conectează între oase și le permit să se miște. Există trei tipuri diferite de articulații:
- sinovială
- cartilaginos
- fibros
Ce sunt articulațiile sinoviale?
Articulațiile sinoviale sunt cel mai frecvent tip de articulații și se găsesc în brațe și picioare. Capetele oaselor sunt acoperite cu cartilaj și separate de cavitatea articulară, care este umplută cu un gel gros numit lichid sinovial. Lichidul sinovial ajută la lubrifierea cartilajului și oferă hrănire. Ligamentele se întind peste articulație, conectând un os de altul și ajută la stabilizarea articulației, astfel încât să se poată mișca doar în anumite direcții.
Ce sunt articulațiile cartilaginoase?
Articulațiile din coloana vertebrală, pelvis și dintre coaste și stern sunt articulații cartilaginoase. Ele oferă mai multă stabilitate, dar nu atât de multă mișcare. Oasele sunt conectate prin cartilaj în acest tip de articulație.
Ce sunt articulațiile fibroase?
Articulațiile fibroase nu permit mișcare, ci doar stabilitate. Ele sunt ținute împreună de țesut conjunctiv fibros puternic. Aceste articulații fibroase se regăsesc în craniu.
Ce condiții și leziuni afectează oasele?
Multe condiții și leziuni diferite vă pot afecta oasele, cum ar fi:
- fracturi – în cazul în care un os este rupt
- osteopenia și osteoporoza – condiții în care densitatea osoasă este redusă, iar riscul de a te confrunta cu fracturi crește considerabil.
- boala Paget — o boală care slăbește și deformează oasele
- cancer osos – fie cancer care începe în oase (cancer osos primar), fie cancer care se răspândește la oase din altă parte a corpului (cancer osos secundar)
- rahitismul — o boală osoasă care afectează copiii, cauzată de un nivel scăzut de vitamina D
- osteomielita (infecție osoasă) – cauzata, de regulă, de bacterii
În timp ce diferite afecțiuni osoase necesită diferite forme de tratament, cel mai bun mod de a avea oase sănătoase și de a preveni bolile și rănile este:
- o dietă sănătoasă care include alimente bogate în calciu
- consumul moderat de alcoolul
- renunțat la fumat
- stil de viață activ
- exerciții fizice cu greutăți
- expunere prelungită la soare pentru vitamina D (atenție însă la orele la care vă expuneți la soare).
- menținerea unei greutăți sănătoase
Ce condiții afectează articulațiile?
Artrita, care se caracterizează prin dureri articulare și rigiditate, este una dintre cele mai frecvente. Există multe tipuri de artrită, cu diferite cauze.
- osteoartrita – acest tip de artrită este mai frecventă pe măsură ce îmbătrânești și afectează cel mai adesea genunchii, șoldurile, articulațiile degetelor și articulației degetelor mari de la picioare
- artrita reumatoidă – o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă mucoasa articulațiilor
- artrita septică – un tip de artrita cauzata de o infecție (de obicei, bacteriană)
- artrita psoriazică – un tip de artrită inflamatorie care afectează persoanele care suferă de psoriazis
- gută – o afecțiune dureroasă în care se formează mici cristale de acid uric în articulații, provocând durere, roșeață și inflamație
- spondilita anchilozantă – o afecțiune care afectează articulațiile gâtului, coloanei vertebrale și pelvisului, provocând dureri de spate
- entorse – unde ligamentele care conectează și stabilizează oasele dintr-o articulație sunt întinse sau rupte
În cadrul clinicii noastre, pentru pacienții care achiziționează pachetul de 10 ședințe, indiferent de afecțiune, ședința a 11-a este gratuită.
Ce condiții afectează mușchii?
Leziunile și tulburările musculare pot provoca slăbiciune, durere sau paralizie. Leziunile sportive sunt o modalitate comună prin care mușchii pot fi deteriorați.
Condițiile care afectează mușchii includ:
- încordări – în cazul în care mușchiul este supraîntins sau contractat prea repede, ceea ce duce la o ruptură parțială sau completă a fibrelor musculare sau a tendonului
- crampe musculare — aceste contracții bruște ale unui mușchi pot fi foarte dureroase
- tendinită – inflamație sau iritare a unui tendon
- fibromialgie – o afecțiune care provoacă durere și rigiditate a mușchilor, oboseală extremă și somn prost, precum și alte simptome
- distrofii musculare – acestea sunt tulburări genetice (moștenite) care provoacă pierderea masei musculare și slăbiciune progresivă
- sarcopenia – pierderea masei musculare și a calității cauzate de înaintarea în vârstă
- miozită – inflamație a țesutului muscular din cauza unei reacții autoimune în curs de desfășurare
Puteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.
Pentru mai multe informații despre terapiile noastre sau programări, ne puteți contacta la:
Clinica ORTO OXACELL
Str. Dr. Marinoiu, Nr. 15B, Targoviste-Dambovita, 130037
Telefoane de contact: 0723.267.322; 0769.606.620; 0723.215.111
Email: office@ortooxacell.ro
Referințe:
https://www.healthdirect.gov.au/bones-muscles-and-joints
https://www.healthdirect.gov.au/pagets-disease-of-bone
foto principală: unsplash.com