ortooxacell.ro

Grija pentru pacienți este prioritatea noastră

Despre cele mai comune probleme ale oaselor

Ce sunt tulburările osoase?

Tulburările osoase sunt afecțiuni care afectează flexibilitatea și/sau rezistența oaselor. Ele se pot dezvolta din mai multe motive: moștenire genetică, leziuni sau afecțiuni autoimune. Deși nu toate tipurile de afecțiuni osoase pot fi vindecate, acestea pot fi gestionate eficient cu un plan de tratament potrivit.

În timp, tulburările osoase pot duce la un risc crescut de fracturi și rupturi, dificultate în mișcare și efectuarea anumitor activități zilnice, dureri cronice, pierderea / deteriorarea osoasă. 

 

Tulburări osoase frecvente

Fiecare tip de tulburare osoasă are simptome și cauze diferite. De aceea, cea mai eficientă modalitate de a vă asigura că primiți tratamentul potrivit este să vi se pună diagnosticul corect.

 

Reamintim că articolele de pe blogul Orto Oxacell NU înlocuiesc vizita și recomandările medicilor.

 

Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune osoasă care provoacă scăderea masei osoase și a densității minerale. În plus, osteoporoza afectează structura și calitatea osului în ansamblu.

În mod normal, oasele funcționează prin descompunerea constantă a țesutului și înlocuirea acestuia cu unul nou. După o anumită vârstă, de exemplu, țesutul nou nu mai ține pasul cu cel care se deteriorează, moment în care se instalează osteoporoza.

Posibile simptome care indică prezența osteoporozei:

 • Dureri de spate (cauzate de un os deteriorat la coloana vertebrală);
 • O postură cocoșată sau aplecată;
 • Reducerea înălțimii;
 • Oase mai sensibile și mai predispuse la fracturi și rupturi.

Schimbările hormonale pot afecta sănătatea oaselor, ceea ce înseamnă că femeile care trec prin procesul de menopauză se pot confrunta de asemenea și cu osteoporoză.

 

Osteoartrita

Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrită. Zonele afectate sunt, de regulă, mâinile, genunchii și șoldurile. Osteoartrita provoacă degradarea cartilajului din articulații, ceea ce poate duce mai apoi la schimbarea formei oaselor.

Simptomele osteoartritei includ:

 • Durere în anumite articulații;
 • Rigiditate în articulații;
 • Sensibilitate atunci când se aplică o presiune ușoară asupra articulației;
 • Flexibilitate redusă;
 • O senzație de zgârietură la utilizarea articulației;
 • Pinteni osoși (bucăți suplimentare de os care se pot dezvolta în jurul articulației);
 • Umflătură

 

În cadrul clinicii noastre, pentru pacienții care achiziționează pachetul de 10 ședințe, indiferent de afecțiune, ședința a 11-a este gratuită.

 

Osteopenia

Osteopenia este o afecțiune osoasă în care densitatea osoasă scade, însă nu până la măsura unui diagnostic de osteoporoză.

La fel ca în cazul osteoporozei, osteopenia poate fi mai frecventă la femeile care au trecut prin menopauză. Ce o diferențiază de osteoporoă este lipsa simptomelor.

În cazuri rare, unii oameni pot prezenta dureri osoase sau slăbiciune. Cu toate acestea, această afecțiune este, în general, diagnosticată la un screening de sănătate.

 

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă (AR) este o afecțiune autoimună care afectează sănătatea oaselor. Astfel, în cazul persoanelor care se confruntă cu AR, sistemul imunitar începe să atace membranele sănătoase din jurul articulațiilor, determinând degradarea cartilajului în timp. Această situație poate duce la un risc mai mare de pierdere osoasă și fracturi.

Simptomele artritei reumatoide includ:

 • Durere în articulații;
 • Rigiditate;
 • Umflare, căldură și roșeață în jurul articulației;
 • Oboseală;
 • Un apetit scăzut;
 • Pierdere în greutate;
 • Transpiraţie;
 • Febră

 

Puteți beneficia de o ședință de inițiere a tratamentului  la prețul preferențial de  numai 250 de ron (reducerea de 10% inclusă). Ședința de inițiere a tratamentului are o durată de 30 de minute și conține consult performant al doctorului specialist, ședința de tratament și proiectarea detaliată a schemei de tratament (număr de ședințe, procedurile care vor fi aplicate, timpul aferent fiecărei proceduri,  etc).

 

Boala Paget

Boala Paget este o afecțiune rară. Aceasta afectează oasele, le deformează și le slăbește structura. Este frecventă la persoanele în vârstă, și este considerată a doua cea mai frecventă tulburare osoasă după osteoporoză.

Deși poate afecta orice os din corp, zonele afectate de regulă sunt la nivelul oaselor pelvisului, coloanei vertebrale, craniului și picioarelor. 

În mod normal, așa cum menționam mai sus, oasele se regenerează într-un ritm lent și controlat. În boala Paget, acest proces este accelerat și necontrolat, rezultând oase care sunt mai mari, dar mai puțin rezistente și deformate. Această accelerare a procesului de remodelare ososă poate duce la o serie de probleme asociate, inclusiv durere și fragilitate osoasă.

 

PROMOȚIA LUNII APRILIE 2024

Vino la Clinica ORTO OXACELL unde vei beneficia de servicii medicale premium efectuate de personal medical cu o vastă experiență. 

Pentru luna aprilie oferim un 

VOUCHER CADOU

150 RON

valabil pana la 30.04.2024

tuturor pacienților cu afecțiuni ale coloanei toracale, la începerea unui pachet de tratament. 

NOTĂ IMPORTANTĂ:

– ca regulă generală, UN CICLU COMPLET DE TRATAMENT IMPLICĂ 8 – 10 ȘEDINȚE DE TRATAMENT; fiecărui pacient i se va stabili un protocol individualizat, iar sedințele vor fi la un interval de 10-14 zile între ele.

 

Cauzele tulburărilor osoase

Există diferite cauze și factori de risc asociați cu fiecare tip de tulburare osoasă – de la genetică la factori de mediu. Deși acestea vă pot expune la un risc crescut, nu înseamnă neapărat că veți dezvolta probleme de oase.

 

 • Genetica

Factorii genetici tind să joace un rol mai important tot odată cu înaintarea în vârstă. Genetica te poate expune la un risc mai mare de a dezvolta tulburări osoase, dar nu garantează că vei face acest lucru. Deși sunt rare, unele tulburări osoase, cum ar fi boala Paget cu debut precoce, pot fi congenitale.

 

 • Vârsta

Când îmbătrânim, mineralele din oase scad în mod natural. Acest lucru ne face să avem oase mai fragile și o densitate osoasă mai mică, ceea ce crește riscul de a dezvolta tulburări osoase. Unii oameni nici nu vor ști că au osteoporoză sau alte tulburări osoase până când nu vor fi diagnosticați oficial sau nu se vor confrunta cu un os rupt sau fracturat. Osteomalacia este un alt tip de tulburare osoasă asociată frecvent cu îmbătrânirea. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul nu poate metaboliza corect vitamina D, iar oasele devin mai moi.

 

 • Sexul

Femeile au un risc mai mare de a dezvolta osteoartrita, osteoporoza și boli inflamatorii ale oaselor, cum ar fi AR. Aceste afecțiuni osoase pot provoca inflamarea articulațiilor, ducând la rigiditate și durere. Tulburările inflamatorii osoase pot afecta și alte zone ale corpului, cum ar fi plămânii, ochii și pielea. Riscul ca bărbații să dezvolte artrită reumatoidă în timpul vieții este de 1,7%, comparativ cu 3,6% la femei. 


 • Riscuri profesionale

Slujba poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții în multe moduri. Anumite locuri de muncă pot crește riscul de a dezvolta o tulburare osoasă. De exemplu, locurile de muncă care implică mișcări repetitive ar putea duce la tulburări osoase, cum ar fi artrita.


 • Factori de mediu

Expunerea la factori de mediu specifici poate afecta sănătatea oaselor. S-a demonstrat că metalele grele, poluanții, nicotina și toxinele fungice cresc riscul de apariție a unor tulburări inflamatorii osoase.


 • Infecţie

Anumite infecții bacteriene și virale pot duce uneori la dezvoltarea unor tulburări osoase, cum ar fi artrita reumatoidă.


 • Rănire

Uneori, leziunile pot juca un rol în dezvoltarea anumitor tulburări osoase.Leziunile osoase pot crește riscul de a dezvolta osteoartrita: luxații, rupturi de ligamente, suprautilizarea articulației.

 

 • Alte afecțiuni

Tulburările legate de hormoni, cum ar fi diabetul, pot provoca inflamații în organism, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta osteoartrita.  Atunci când este necontrolat, diabetul poate provoca, de asemenea, distrugerea oaselor și a articulațiilor, crescând riscul de afecțiuni precum osteoartrita și osteoporoza.

 

Diagnostic și evaluare

Tulburările osoase pot fi diagnosticate în mai multe moduri, folosind o combinație de teste imagistice și alte măsuri. Acestea includ de obicei:

 • raze X;
 • Tomografie computerizată (CT);
 • Teste de sânge și urină;
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN);
 • Densitometria osoasă – utilizată pentru a diagnostica osteoporoza prin măsurarea masei osoase în coloana vertebrală, șolduri și brațe.

Diagnosticul precoce este esențial în tratarea tulburărilor osoase. Primirea unui tratament timpuriu nu numai că poate încetini progresia tulburării, ci și poate face simptomele mai ușor de gestionat și sporește eficacitatea generală a tratamentului.


Puteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.

Pentru mai multe informații despre terapiile noastre sau programări, ne puteți contacta la:

Clinica ORTO OXACELL

Str. Dr. Marinoiu, Nr. 15B, Targoviste-Dambovita, 130037

Telefoane de contact: 0723.267.322; 0769.606.620; 0723.215.111

Email: office@ortooxacell.ro

Referințe:

https://onewelbeck.com/news/bone-disorder-causes-and-treatments/ 

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/bone-health/art-20045060

 foto: unsplash.com