ortooxacell.ro

Grija pentru pacienți este prioritatea noastră

Coxartroza: 5 ajustări ale stilului de viață

În cazul coxartrozei, cartilajul care amortizează articulațiile se uzează și provoacă frecare, leziuni ale oaselor și inflamație. Toate acestea cauzează durere și rigiditate în zona șoldurilor.

Medicul dvs vă poate recomanda anumite ajustări ale stilului de viață în funcție de anumiți factori:

 • sănătatea generală
 • stadiul bolii
 • severitatea simptomelor
 • limitări de mișcare
 • alți factori individuali.

 

În cadrul clinicii noastre, pentru pacienții care achiziționează pachetul de 10 ședințe, indiferent de afecțiune, ședința a 11-a este gratuită.

 

Tratamentele pentru artroza de șold urmăresc gestionarea durerii și îmbunătățirea mobilității, dar pentru că fiecare dintre noi e diferit, trebuie luat în calcul că anumite opțiuni pot funcționa, altele nu.

Cu toate acestea, osteoartrita este o boală degenerativă, ceea ce înseamnă că simptomele se agravează adesea în timp. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală de înlocuire a șoldului.

 

Puteți beneficia de o ședință de inițiere a tratamentului  la prețul preferențial de  numai 250 de ron (reducerea de 10% inclusă). Ședința de inițiere a tratamentului are o durată de 30 de minute și conține consult performant al doctorului specialist, ședința de tratament și proiectarea detaliată a schemei de tratament (număr de ședințe, procedurile care vor fi aplicate, timpul aferent fiecărei proceduri,  etc).

 

Dar să revenim la cele x ajustări ale stilului de viață dacă suferiți de coxartroză

 

1. Rutine pentru o stare generală de bine.

Experții spun că autogestionarea este esențială pentru tratarea osteoartritei. Iată ce ar trebui să știe o persoană care se confruntă cu artroză de șold:

 • să se documenteze corect și din surse sigure despre această afecțiune;
 • să țină constant legătura cu medicii care pot face recomandările potrivite;
 • să respecte indicațiile medicale privind alimentația și activitatea fizică;
 • să practice doar exerciții fizice și terapii recomandate de medic și alți specialiști;
 • să se odihnească suficient;
 • să apeleze la sprijinului unui psiholog în cazul în care psihic și emoțional se confruntă cu dificultăți provocate de apariția coxartrozei.

Osteoartrita poate afecta, de asemenea, sănătatea mintală a unei persoane. A rămâne activ și a face alegeri benefice pentru stilul de viață poate ajuta la reducerea riscului de depresie și anxietate.

Sănătatea fizică, cea psihică și cea emoțională merg mână în mână.

 

Factori ai stilului de viață care pot contribui la artroza șoldului includ:

 • alegeri ce țin de alimentație;
 • tipul și nivelul de activitate fizică;
 • consumul de tutun și alcool;
 • obținerea îngrijirii adecvate pentru alte condiții de sănătate mintală și fizică;
 • stabilirea unor obiceiuri sănătoase de somn.

 

PROMOȚIA LUNII MARTIE 2024

Pentru persoanele cu afecțiuni ale coloanei vertebrale, cum ar fi: ● – herniile de disc; ● – protruziile discale; ● – durerile de spate, dar și cele articulare: ● – genunchi, ● – sold, am creat o promoție a lunii martie:

REDUCERE 10 % primele două ședințe din pachetul personalizat.

NOTĂ IMPORTANTĂ:

– ca regulă generală, UN CICLU COMPLET DE TRATAMENT IMPLICĂ 8 – 10 ȘEDINȚE DE TRATAMENT; la ședința inițială (cea de calibrare a tratamentului), fiecărui pacient i se va stabili un protocol individualizat.

 

2. Suplimente și terapii alternative

În cazul coxartrozei, puteți încerca (nu uitați să discutați în prealabil cu medicul care vă urmărește starea de sănătate) anumite terapii precum: acupunctura, terapie cognitiv-comportamentală (TCC), aplicarea plasturilor speciali,  unguente care încălzesc zona șoldurilor, cum ar fi capsaicina.

 

Alternative de evitat

Unii oameni folosesc suplimente de glucozamină, ulei de pește, vitamina D sau sulfat de condroitină, dar nu există suficiente dovezi care să arate că acestea sunt sigure și eficiente.

Dacă optați pentru suplimente, discutați întotdeauna mai întâi cu medicul dumneavoastră. Unele suplimente pot produce efecte adverse sau pot interacționa cu alte medicamente. De asemenea, nu sunt recomandate masajele.

 

3. Ajutoare pentru mers

Un ajutor pentru mers poate reduce presiunea din zona șoldurilor și poate oferi un sprijin suplimentar articulațiilor. De asemenea, vă poate reduce riscul de cădere, pentru că vă ajută să vă mențineți stabilitatea și echilibrul.

Ce puteți folosi:

 • un baston
 • un cadru de mers

Sfaturi pentru utilizarea bastonului

Când utilizați un baston, rețineți următoarele sfaturi:

 • Asigurați-vă că bastonul nu este prea înalt sau prea scurt. Înălțimea sa ar trebui să ajungă în partea de sus a încheieturii dvs.
 • Folosiți bastonul pe partea dvs „puternică”. Dacă șoldul afectat este cel drept, țineți bastonul cu mâna stângă. Când faceți un pas înainte cu piciorul drept, bastonul vă va oferi sprijin. Exersați mișcarea piciorului afectat și a bastonului în același timp.
 • Avansați bastonul la o distanță adecvată. Mutați bastonul cu aproximativ 5 cm în față sau în lateral. Dacă este prea departe de corpul dvs, s-ar putea să pierdeți echilibrul.

Un terapeut vă poate ajuta să dezvoltați o tehnică sigură.

 

4. Gestionarea greutății

Persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat au un risc mai mare de osteoartrită. Greutatea excesivă pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor. Desigur, obezitatea poate contribui, de asemenea, la instalarea coxartrozei. Acești factori pot agrava simptomele și le pot face să progreseze mai repede.

Medicul vă poate ajuta cu recomandările potrivite și cu un plan sănătos și echilibrat de a pierde în greutate. Ajustările acestea vor fi la nivel de alimentație și exerciții fizice.

 

5. Exerciții fizice și terapie fizică

Nu vom insista pe acest subiect pentru că am menționat deja în alte două articole de pe blog (pe care vă invităm să le citiți) despre Coxartroza – ce exerciții fizice trebuie evitate? și Legătura dintre coxartroză și exercițiile fizice: ce este de știut?.

Amintim doar că exercițiile fizice sunt esențiale pentru reducerea riscului de coxartroză, dar și în ceea ce privește încetinirea progresului acesteia odată instalată.


P
uteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.

Pentru mai multe informații despre terapiile noastre sau programări, ne puteți contacta la:

Clinica ORTO OXACELL

Str. Dr. Marinoiu, Nr. 15B, Targoviste-Dambovita, 130037

Telefoane de contact: 0723.267.322; 0769.606.620; 0723.215.111

Email: office@ortooxacell.ro

Referințe:

https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/hip-treatments

 foto: unsplash.com