Legătura dintre diabet și osteoporoză
Diabetul și osteoporoza sunt comorbidități care se afectează reciproc. Dacă suferiți de diabet, riscul de a dezvolta osteoporoză crește semnificativ, iar dacă vă confruntați cu osteoporoză, această afecțiune poate îngreuna gestionarea diabetului. Deși diabetul zaharat și osteoporoza sunt afecțiuni pe care oamenii le pot avea simultan, ele nu se provoacă una pe cealaltă.
În articolul de față vă explicăm mai multe despre cum sunt legate cele două condiții și ce puteți face pentru a le gestiona cel mai bine pe ambele, cu mențiunea că articolele publicate pe blogul Orto Oxacell NU înlocuiesc vizita la medic și nici recomandările acestuia.
Poate, deci, diabetul să provoace osteoporoză?
Diabetul NU provoacă osteoporoză. Cu toate acestea, a avea diabet – în special diabet de tip 1 – crește riscul de a dezvolta osteoporoză.
Acest lucru se datorează faptului că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au adesea o densitate osoasă mai slabă, deci și un risc mai mare de fracturi.
Factori care cresc sau scad riscul de fracturi osoase includ:
- perioada de timp din momentul în care vi s-a pus diagnosticul de diabet;
- gestionarea zahărului din sânge, mai ales dacă sunteți mai predispus/ă la scăderea zahărului din sânge.
Puteți beneficia de o ședință de inițiere a tratamentului la prețul preferențial de numai 250 de ron (reducerea de 10% inclusă). Ședința de inițiere a tratamentului are o durată de 30 de minute și conține consult performant al doctorului specialist, ședința de tratament și proiectarea detaliată a schemei de tratament (număr de ședințe, procedurile care vor fi aplicate, timpul aferent fiecărei proceduri, etc).
Ce efect are diabetul asupra oaselor?
Cei care se confruntă cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 prezintă un risc crescut de a dezvolta osteoporoză. Așa cum menționam mai sus, factorii principali pot fi reprezentați de durata diabetului zaharat și controlul glucozei din sânge.
Deși nu sunt stabilite cauzele exacte pentru care o persoană cu diabet zaharat de tip 1 dezvoltă o densitate osoasă mai mică, se confirmă prin rezultatele anumitor studii o fragilitate osoasă în aceste cazuri.
Una dintre ipoteze are în vedere efectele insulinei, deoarece este cunoscut rolul acestui hormon în reglarea nivelului glicemiei cât și implicațiile efectelor acestuia, la nivel osos.
De asemenea, unele complicații ale diabetului zaharat, inclusiv slăbiciune musculară, probleme de vedere, glicemie scăzută și neuropatie la nivelul picioarelor pot duce la o creștere a căderilor, deci și a fracturilor.
Atât masa osoasă scăzută, cât și antecedentele de fracturi cresc riscul de a dezvolta osteoporoză mai târziu în viață.
REDUCERE 10 % primele două ședințe din pachetul personalizat.
Cum vă protejați oasele dacă aveți diabet?
Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru un test de densitate osoasă
cum ar fi scanarea DEXA. Aceasta este o doză mică de raze X care testează densitatea minerală osoasă (DMO). Se poate face în mai puțin de 20 de minute și vă poate oferi feedback în timp real asupra riscului ridicat de pierdere osoasă și osteoporoză.
Aveți o grijă sporită la alimentație.
Persoanele cu diabet zaharat au un nivel scăzut de vitamina D, vitamină responsabilă în organism cu absorția de calciu. Discutați cu medicul dvs pentru a vă face recomandările necesare pentru a lua cantitățile potrivite de vitamina D și calciu din alimente și / sau din suplimente zilnice.
Nu uitați că există o analiză de sânge care vă poate spune dacă suferiți sau nu de o lipsă de vitamina D. Atenție, o cantitate insuficientă de vitamina D în organism vă poate cauza anxietate, inclusiv depresie.
Sport! Sport! Sport!
Ajungem din nou la acest subiect, dar importanța activității fizice în viața noastră nu poate fi contestată sau minimalizată. Exercițiile regulate, în special antrenamentul de forță și ridicarea greutăților, vă pot ajuta să vă mențineți oasele puternice. Exercițiile fizice regulate ajută la prevenirea pierderii osoase și îmbunătățesc nu numai puterea, ci și echilibrul și flexibilitatea.
De asemenea, exercițiile fizice ajută persoanele cu diabet să își mențină nivelul de zahăr din sânge într-un interval sănătos, astfel încât activitatea fizică ajută într-adevăr ambele afecțiuni simultan.
Un stil de viață sănătos include:
- Renunțarea la fumat. Fumatul inhibă absorbția vitaminelor în organism.
- Limitarea consumului de alcool.
- Expunerea la soare, o altă sursă excelentă de vitamina D. Atenție! Vă expuneți cu precauție și nu la orele în care soarele arde cu putere.
- O dietă nutritivă.
- Suplimente de vitamina D și calciu (nu luate după ureche, ci la recomandarea medicului).
- Menținerea unui nivel moderat de zahăr în sânge.
- Practicarea regulată a exercițiilor fizice.
Aceste strategii de viață sănătoasă au rezultate benefice atât în gestionarea diabetului, cât și în prevenirea sau gestionarea osteoporozei.
Puteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.
Pentru mai multe informații despre terapiile noastre sau programări, ne puteți contacta la:
Clinica ORTO OXACELL
Str. Dr. Marinoiu, Nr. 15B, Targoviste-Dambovita, 130037
Telefoane de contact: 0723.267.322; 0769.606.620; 0723.215.111
Email: office@ortooxacell.ro
Referințe:
https://www.healthline.com/health/diabetes-and-osteoporosis#Can-diabetes-cause-osteoporosis
https://www.everydayhealth.com/osteoporosis-pictures/bad-for-your-bones-foods.aspx
https://www.getwellen.com/well-guide/sugar-and-bone-health-what-you-need-to-know
foto: unsplash.com