ortooxacell.ro

Grija pentru pacienți este prioritatea noastră

Dieta pentru artrită reumatoidă. Ce trebuie să consumați? Ce trebuie să evitați?

Artrita reumatoidă (AR) nu ține cont de vârstă. În plus, diferă de osteoartrită – care presupune uzura naturală a articulațiilor pe măsură ce îmbătrânim –  și apare atunci când propriul sistem imunitar atacă articulațiile. Cauza de bază este încă necunoscută.

La fel cum o viață activă are un impact benefic semnificativ asupra calității vieții în general, nu doar când ne confruntăm cu o boală anume, la fel și alimentația este esențială. Alimentele care luptă împotriva inflamației în întregul corp pot reduce durerea și umflarea cauzate de AR.

Schimbarea dietei este o modalitate prin care persoanele cu AR aleg să-și susțină sănătatea. Consumul anumitor alimente vă poate ajuta să  gestionați simptomele AR, împreună cu tratamente medicale, cum ar fi analgezice fără prescripție medicală, medicamente antiinflamatoare și terapiile de suprimare a sistemului imunitar.

 

Mai jos, un ghid cu alimente de consumat, alimente de evitat și anumite diete care pot contribui la o viață sănătoasă cu artrita reumatoidă. NU uitați să vă consultați cu medicul dvs înainte de a face schimbări în stilul de viață indiferent că vorbim despre exerciții fizice, alimentație sau medicamente.

 

În cadrul clinicii noastre, pentru pacienții care achizionează pachetul de 10 sedințe, indiferent de afecțiune, ședința a 11-a este gratuită.

 

Alimente bune de consumat

Alimentele care pot ajuta cu simptomele AR au proprietăți antiinflamatorii. Ele reduc inflamația din organism. 

1. Antioxidanți

Antioxidanții pot îmbunătăți activitatea bolii. Aceștia sunt compuși care pot distruge elemente dăunătoare, cum ar fi supraproducția de specii reactive de oxigen în corp. De asemenea, pot reduce inflamația.

Consumați fructe proaspete, legume, nuci și ceai verde.

2. Fibre

Fibrele pot ajuta la pierderea în greutate și cu bacteriile intestinale care reduc inflamația. Obțineți mai multe fibre în dieta dvs. consumând:

 • fructe și legume proaspete;
 • cereale integrale;
 • fasole;
 • nuci.

3. Flavonoide

Flavonoidele sunt compuși care se găsesc în mod natural în multe fructe și legume. Flavonoidele pot reduce inflamația din corp și pot ajuta la reducerea durerii și a umflăturilor cauzate de artrita reumatoidă. Alimente bogate în flavonoide:

 • fructe de pădure;
 • ceai verde;
 • strugurii;
 • broccoli;
 • soia;
 • ciocolata neagră.

4. Condimente

Condimentele pot reduce inflamația din corp. Turmericul conține un compus numit curcumină care are proprietăți antiinflamatorii. Ghimbirul poate avea un efect similar.

Dar curcumina nu funcționează la fel de bine fără a adăuga piperina, o substanță care se găsește în piperul negru. Adăugați un praf de piper negru atunci când adăugați turmeric pentru a reduce inflamația. Capsaicina, un compus găsit în ardei iute, ajută, de asemenea, la reducerea inflamației din organism.

 

Alimente de evitat

Iată câteva exemple de alimente care ar putea declanșa un răspuns inflamator:

 • carbohidrați procesați, cum ar fi făina albă și zahărul alb;
 • grăsimi saturate și trans, precum cele găsite în alimentele prăjite;
 • carne roșie și procesată;
 • ouă și lactate

Dacă nu puteți evita complet aceste alimente, încercați să mâncați mai puțin. Chiar și o mică schimbare poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor cauzate de AR.  Acest lucru este valabil mai ales dacă schimbați unele alimente proinflamatorii cu alimente antiinflamatorii, cum ar fi alegerea peștelui în loc de carne roșie.

 

Puteți beneficia de o ședință de inițiere a tratamentului  la prețul preferențial de  numai 250 de ron (reducerea de 10% inclusă). Ședința de inițiere a tratamentului are o durată de 30 de minute și conține consult performant al doctorului specialist, ședința de tratament și proiectarea detaliată a schemei de tratament (număr de ședințe, procedurile care vor fi aplicate, timpul aferent fiecărei proceduri,  etc).

 

Tipuri de diete care ar putea fi bune pentru persoanele care se confruntă cu artrita reumatoidă:

1. Dieta mediteraneană

Anumite diete sunt în mod natural bogate în alimente antiinflamatoare. Dieta mediteraneană este un exemplu excelent.

Alimentele specifice:

 • fructe și legume proaspete;
 • peşte;
 • nuci și semințe;
 • fasole;
 • cereale integrale;
 • ulei de măsline.

 

Articolele publicate pe blogul Orto Oxacell NU înlocuiesc vizita și recomandările la medic. 

 

2. Dieta Paleo

Dieta Paleo promovează consumul anumitor alimente care reduc inflamația, cum ar fi fructele și legumele. Dar include și multă carne roșie, care poate avea efectul opus. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca această dietă.

Ca o concluzie, încercați să vă bucurați de o dietă echilibrată, mai naturală și cereți întotdeauna și recomandarea medicului.

 

Puteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.

Pentru mai multe informații despre terapiile noastre sau programări, ne puteți contacta la:

Clinica ORTO OXACELL

Str. Dr. Marinoiu, Nr. 15B, Targoviste-Dambovita, 130037

Telefoane de contact: 0723.267.322; 0769.606.620; 0723.215.111

Email: office@ortooxacell.ro

 

Referințe:

https://www.healthline.com/health-news/rheumatoid-arthritis-how-a-vegan-diet-can-reduce-the-pain

https://www.healthline.com/health/anti-inflammatory-ra-diet?utm_source=ReadNext

 foto: unsplash.com