ortooxacell.ro

Grija pentru pacienți este prioritatea noastră

Care sunt cele mai bune poziții de dormit dacă aveți artrită reumatoidă?

Articulațiile afectate de artrita reumatoidă devin sensibile, rigide și pot cauza durere. În funcție de articulațiile afectate, s-ar putea să vă fie dificil să adormiți.

Artrita reumatoidă (AR) este o boală autoimună caracterizată prin inflamație și durere articulară, printre alte simptome precum slăbiciune, febră și oboseală. Potrivit cercetătorilor, aproximativ 80% dintre persoanele cu artrită întâmpină probleme cu somnul din cauza disconfortului creat de această afecțiune. Articulațiile cel mai frecvent afectate de artrita reumatoidă sunt cele ale genunchilor, mâinilor și încheieturilor.

Dacă vă confruntați cu AR, este posibil să simțiți deja oboseală din cauza acestei afecțiuni inflamatorii cronice. În plus, lipsa unui somn de calitate poate provoca alte probleme și vă poate scădea calitatea vieții.

 

În cadrul clinicii noastre, pentru pacienții care achizionează pachetul de 10 sedințe, indiferent de afecțiune, ședința a 11-a este gratuită.

 

Iată ce puteți încerca pentru a avea un somn bun și odihnitor chiar și în cazul în care aveți artrită reumatoidă.


 • Alinare pentru durerile de mână și încheietura mâinii

Artrita reumatoidă se dezvoltă de obicei în articulațiile mici ale mâinilor și încheieturilor. Dacă acest tip de durere articulară vă ține treaz/ă noaptea, puteți întreba medicul ce mănuși de compresie – pe care să le purtați în timpul somnului –  vă poate recomanda.

 

 • Dormiți pe partea corectă

Fiecare dintre noi are o poziție preferată de somn sau o parte anume pe care preferă să doarmă. Din păcate, dacă dormiți pe lateral, veți pune mai multă presiune asupra articulațiilor umărului, șoldului și genunchiului aflate pe partea respectivă.

Puteți încerca mici strategii pentru a putea continua să dormiți așa cum vă este mai bine, dar fără să agravați simptomele AR.. De exemplu, dacă ajungeți să dormiți pe un umăr dureros, puteți încerca să îl susțineți cu o pernă groasă.

Pentru a ușura durerea de șold, încercați să plasați o pernă între picioare pentru un sprijin suplimentar pentru articulațiile din această zonă. Aceeași strategie poate ajuta la ameliorarea durerii de genunchi – încercați să plasați o pernă între genunchi pentru sprijin.

 

Puteți beneficia de o ședință de inițiere a tratamentului  la prețul preferențial de  numai 250 de ron (reducerea de 10% inclusă). Ședința de inițiere a tratamentului are o durată de 30 de minute și conține consult performant al doctorului specialist, ședința de tratament și proiectarea detaliată a schemei de tratament (număr de ședințe, procedurile care vor fi aplicate, timpul aferent fiecărei proceduri,  etc).

 

 • Cum să reduceți durerea de picior

Dacă durerea de picioare vă ține treaz/ă noaptea, încercați să puneți o pătură ponderată / cântărită deasupra picioarelor (weighted blanket). Acest “truc” funcționează cel mai bine în poziția de dormit pe spate.

Pentru cei care dorm pe o parte, purtarea ciorapilor compresivi pentru a vă susține articulațiile picioarelor poate fi, de asemenea, o soluție.


 • Sfaturi pentru a dormi pe spate

Deși nu este la fel de frecventă ca alte dureri articulare, nu este imposibil ca AR să vă afecteze gâtul și coloana vertebrală.

Dacă dormiți pe spate, susținerea acestor articulații cu perna corectă este cheia pentru a preveni agravarea durerii. Puteți adăuga, de asemenea, perne sub genunchi și partea inferioară a spatelui. O pernă mică în formă de U vă poate ajuta să vă susțineți gâtul în timp ce dormiți pe spate.


 • Puteți dormi pe burtă dacă aveți artrită reumatoidă?

Dormitul pe burtă poate pune mai mult stres pe spate și pe gât. Dacă AR a afectat aceste articulații, cel mai bine este să încercați să evitați această poziție de dormit.

 

Articolele publicate pe blogul Orto Oxacell NU înlocuiesc vizita și recomandările la medic. 

 

Alte sfaturi pentru gestionarea durerii de noapte din artrita reumatoidă

 • aplicarea de comprese reci pe articulațiile afectate pentru a reduce inflamația;
 • duș sau o baie caldă înainte de culcare;
 • analgezice (nu fără recomandarea medicului dvs);
 • crearea unei rutine relaxante înainte de culcare, cum ar fi cititul, evitarea electronicelor, meditația;
 • respectarea unui program regulat de somn, care include mersul la culcare și trezirea la aceleași ore în fiecare zi.

 

Puteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.

Pentru mai multe informații despre terapiile noastre sau programări, ne puteți contacta la:

Clinica ORTO OXACELL

Str. Dr. Marinoiu, Nr. 15B, Targoviste-Dambovita, 130037

Telefoane de contact: 0723.267.322; 0769.606.620; 0723.215.111

Email: office@ortooxacell.ro

Referințe:

 1. https://www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis/rheumatoid-arthritis-sleep-position?utm_source=ReadNext 

https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/managing-pain/fatigue-sleep/arthritis-pain-at-night-tips-to-position-yourself

 foto: unsplash.co