ortooxacell.ro

Grija pentru pacienți este prioritatea noastră

Osteomalacia vs Osteoporoza. Asemănări și deosebiri

Osteomalacia

Osteomalacia este o afecțiune care înmoaie oasele. La copii, se numește rahitism. Această afecțiune cauzează anumite dificultăți în ceea ce privește formarea oaselor ducând la slăbirea acestora.

Cel mai adesea este cauzată de o deficiență de vitamina D, cea care ajută la absorbirea calciului în organism.

Lipsa vitaminei D poate fi cauzată de:

 • probleme în alimentație
 • lipsa expunerii la soare
 • probleme intestinale

Uneori, organismul are probleme cu absorbția vitaminei D, ceea ce duce la o deficiență a acestei vitamine în organism. Diverse condiții de sănătate pot cauza probleme cu absorbția nutrienților, inclusiv:

 • boala celiacă
 • anumite tipuri de cancer
 • tulburări ale rinichilor și ficatului
 • medicamente pentru anumite afecțiuni, cum ar fi convulsiile.

 

În cadrul clinicii noastre, pentru pacienții care achizionează pachetul de 10 sedințe, indiferent de afecțiune, ședința a 11-a este gratuită.

 

Osteoporoza

Osteoporoza duce la scăderea densității minerale osoase și a masei osoase fie produce o modificare a calității / a structurii osului. În timp, acest lucru determină o diminuare a rezistenței osoase și crește riscul de fracturi.

Interiorul unui os are spații asemănătoare unei structuri de fagure. În osteoporoză, aceste spații sunt mai mari decât în ​​oasele sănătoase, ceea ce determină slăbirea osului.

Cel mai mare factor de risc pentru osteoporoză este vârsta. Corpul descompune osul mai repede decât îl înlocuiește, făcând oasele mai slabe și mai predispuse la fracturi. În cazul femeilor, și menopauza se numără printre principalii factori de risc deoarece modificările nivelurilor hormonale duc la o pierdere osoasă mai accelerată.

Alți factori de risc pot include:

 • istoric familial de osteoporoză
 • alimentație proastă
 • fumat
 • greutate corporală mică
 • cadru mic al corpului

Potrivit cercetărilor furnizate de Fundația Națională pentru Osteoporoză din SUA, osteoporoza este mai răspândită la femei, cu precădere la femeile albe si la cele asiatice.

 

Articolele de pe blogul Orto Oxacell NU înlocuiesc vizita la medic.

 

 

PROMOȚIA LUNII DECEMBRIE 2023

 La oricare dintre pachetele noastre de tratament pentru afecțiuni ale coloanei vertebrale, ale șoldurilor sau ale genunchilor, beneficiați de

                                                                                                                    VOUCHER CADOU – 200 RON

valabil până la 22.12.2023

 

Este posibil să te confrunți cu ambele afecțiuni în același timp? 

Este posibil să aveți atât osteoporoză, cât și osteomalacie. Densitatea osoasă scăzută care ar putea fi clasificată ca osteoporoză a fost găsită la până la 70% dintre persoanele cu osteomalacie, în urma anumitor studii realizate în SUA.

Cu toate acestea, este important să distingem osteoporoza secundară de osteoporoza primară, deoarece focalizarea și tratamentul sunt diferite.

 

Diagnostic

Diagnosticul diferă pentru fiecare condiție în parte.

 

Diagnosticul de osteomalacie

Pentru osteomalacie, un test de sânge poate oferi de obicei un diagnostic. Testul de sânge măsoară:

 • calciu
 • fosfor
 • nivelurile de vitamina D
 • Pot fi comandate și alte analize de sânge, inclusiv cele pentru a verifica: hormonul paratiroidian, care este crescut ca răspuns la nivelurile scăzute de vitamina D; o radiografie poate arăta orice fisuri sau fracturi mici în os

 

Diagnosticul osteoporozei

Osteoporoza este de obicei diagnosticată în timpul unui screening de rutină pentru afecțiune. Examinările de rutină se fac pentru femeile de peste 65 de ani sau femeile de orice vârstă care au anumiți factori de risc.

Instrumentele utilizate pentru stabilirea unui diagnostic includ:

 • istoric medical, inclusiv fracturi anterioare, comportamente legate de stilul de viață și istoric familial
 • examen fizic, inclusiv echilibru, mers și forță musculară
 • testarea densității minerale osoase ca o scanare DXA

 

Puteți beneficia de o ședință de inițiere a tratamentului  la prețul preferențial de  numai 250 de ron (reducerea de 10% inclusă). Ședința de inițiere a tratamentului are o durată de 30 de minute și conține consult performant al doctorului specialist, ședința de tratament și proiectarea detaliată a schemei de tratament (număr de ședințe, procedurile care vor fi aplicate, timpul aferent fiecărei proceduri,  etc).

 

Tratament

Osteomalacie

Osteomalacia poate fi depistată devreme și vindecată. În funcție de severitatea osteomalaciei, administrarea suplimentelor de vitamina D timp de câteva săptămâni poate îmbunătăți starea de sănătate.

Vitamina D este principalul, dar nu singurul, care contribuie la această afecțiune. Medicul poate recomanda, de asemenea, suplimente de calciu și fosfor pe lângă suplimentele de vitamina D.

Osteoporoza

Tratamentul osteoporozei depinde de rezultatele testului de densitate osoasă, de vârstă și de alți factori de risc. Dacă o scanare a densității osoase arată un risc ridicat de fractură, se recomandă medicamente.

Determinarea cauzei care a dus la instalarea osteoporozei îl poate ajuta pe medic să determine cel mai potrivit tratament. 

Scopul tratamentului este acela de a gestiona simptomele și de a evita fracturile. Medicamentele și modificările stilului de viață sunt componente ale unui plan de tratament tipic pentru osteoporoză. Medicamentele ajută la întărirea oaselor și la creșterea vitaminelor și a mineralelor din organism.

Exercițiile fizice sunt benefice pentru creșterea și forța oaselor.

Osteoporoza este de obicei tratată cu medicamente numite bifosfonați. Aceste medicamente ajută la prevenirea pierderii osoase în continuare, încetinind boala și evitând fracturile.

Tipurile de bifosfonați includ:

 • Fosamax (alendronat)
 • Boniva (ibandronat)
 • Actonel (risedronat)

Dacă există o preocupare cu producția de testosteron sau cea de estrogen care duce la o densitate osoasă scăzută, se poate folosi terapia hormonală.

 

Prevenție

Prevenția în cazul celor două afecțiuni începe cu un aport adecvat de vitamine și minerale. Cu niveluri adecvate de vitamina D și calciu, osteomalacia poate fi prevenită.

În mod similar, osteoporoza poate fi prevenită prin îmbunătățirea sănătății oaselor. Acest lucru se realizează printr-o dietă bogată în vitamina D și minerale, suplimente și exerciții fizice regulate.

Chiar dacă măsurile preventive cele mai importante se iau pe toată durata copilăriei, aceste obiceiuri ar trebui să aibă o continuitate pe tot parcursul vieții pentru a menține oasele cât mai puternice posibil.

Osteomalacia și osteoporoza par similare, dar au simptome, cauze și tratament diferite. Este esențial să mergeți la medic pentru a obține diagnosticul și tratamentul corecte. Deși osteoporoza nu are o vindecare propriu-zisă, există modalități de a susține creșterea și rezistența oaselor.

 

Puteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.

Pentru mai multe informații despre terapiile noastre sau programări, ne puteți contacta la:

Clinica ORTO OXACELL

Str. Dr. Marinoiu, Nr. 15B, Targoviste-Dambovita, 130037

Telefoane de contact: 0723.267.322; 0769.606.620; 0723.215.111

Email: office@ortooxacell.ro

Referințe:

https://www.msdmanuals.com/professional/multimedia/table/differentiating-osteoporosis-and-osteomalacia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/osteoporosis-vs-osteomalacia

https://www.verywellhealth.com/osteomalacia-vs-osteoporosis-5200940 

https://www.healthline.com/health/managing-osteoporosis/osteomalacia-vs-osteoporosis

 foto: unsplash.co