Menopauza și osteoporoza
Femeile care se află la menopauză au un motiv în plus pentru a acorda o atenție sporită sănătății oaselor, și asta pentru că menopauza accelerează semnificativ pierderea osoasă și crește riscul de osteoporoză. Rezultatele anumitor studii indică faptul că până la 20% din pierderea osoasă se poate întâmpla în perioada de perimenopauză și menopauză. Astfel că 1 din 10 femei cu vârsta peste 60 de ani sunt afectate de osteoporoză, în întreaga lume.
Deci există o relație directă între lipsa de estrogen în timpul perimenopauzei și menopauzei și dezvoltarea osteoporozei. Menopauza precoce (înainte de 45 de ani) și orice perioade prelungite în care nivelurile hormonale sunt scăzute, iar perioadele menstruale sunt absente sau rare pot provoca pierderea masei osoase.
Cum afectează menopauza sănătatea oaselor?
Densitatea osoasă începe să scadă odată cu scăderea nivelului de estrogen în timpul menopauzei. Și continuă să scadă după menopauză. În medie, femeile pierd până la 10% din masa osoasă în primii cinci ani după menopauză. După aceasta, rata pierderii osoase încetinește. Aproximativ una din două femei cu vârsta peste 60 de ani va suferi cel puțin o fractură din cauza osteoporozei.
Diagnosticarea osteoporozei
Osteoporoza este diagnosticată folosind o scanare a densității osoase. Aceasta este o radiografie specială, cunoscută sub numele de scanare „DXA” sau „DEXA”. Măsoară densitatea osoasă (grosimea), de obicei în jurul coloanei inferioare și a părții superioare a șoldului.
O scanare DXA oferă un scor T care arată dacă aveți:
- densitate osoasă normală
- pierderi osoase (osteopenie)
- pierdere osoasă semnificativă (osteoporoză).
Reducerea riscului de osteoporoză
Nu mai este niciun secret că singura manieră prin care puteți reduce riscul de a dezvolta osteoporoză este să aveți încă din tinerețe un stil de viață sănătos.
!Vă reamintim că articolele publicate pe blogul nostru NU înlocuiesc sfaturile și recomandările unui medic.
Calciu și vitamina D
Încercați să consumați aproximativ 1.300 mg de calciu în fiecare zi, adică echivalentul a trei până la patru porții de lactate (de exemplu, iaurt). Alte surse bune de calciu pot fi: tofu, migdale, nuci braziliene, legume cu frunze de culoare verde închis și pește cu oase comestibile (de exemplu, sardine).
Asigurați-vă că aveți suficientă vitamina D. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul. Vitamina D ajunge în piele după expunerea la soare și se găsește în cantități foarte mici în unele alimente. Nivelurile de vitamina D pot fi măsurate printr-un simplu test de sânge. Unele persoane au nevoie de un supliment de vitamina D.
Alte schimbări ale stilului de viață. Încercați să reduceți sau să opriți: consumul de alcool, cafea, țigări.
Activitatea fizică
Exercițiile fizice joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor. De asemenea, o viață activă va îmbunătăți forța musculară, echilibrul și forma fizică și va reduce incidența căderilor și a fracturilor. Este recomandat să faceți 30 până la 40 de minute de activitate fizică în majoritatea zilelor săptămânii.
Nu uitați să cereți sfatul unui antrenor acreditat, fiziolog sau kinetoterapeut înainte de a începe orice tip de activitate fizică.
Tratemente pentru osteoporoză
În Clinica Orto Oxacell, ne mândrim cu procedurile care vin în sprijinul pacienților noștri și care acoperă o varietate de afecțiuni: Hernie de disc lombară, Gonartroză, Coxartroză, Spondiloza Cervicală.
PACHET PROMOȚIONAL 2.800 RON (5 ședințe)
Puteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.
Referințe:
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/menopause-and-osteoporosis
https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/menopause-and-bone-loss
https://www.webmd.com/menopause/osteoporosis-menopause
foto: unsplash.com