ortooxacell.ro

Grija pentru pacienți este prioritatea noastră

Coxartroza – ce exerciții fizice trebuie evitate?

Am povestit într-un articol anterior despre ce activități sunt recomandate în cazul în care suferiți de coxartroză. Astăzi, vă prezentăm tipurile de exerciții pe care o persoană care suferă de coxartroză ar trebui să le evite pentru a nu-și agrava starea de sănătate.

De reținut este că nu trebuie să eliminați sportul din viața dvs. Activitatea fizică are numeroase beneficii asupra stării generale de sănătate. Trebuie doar să țineți cont de anumite recomandări și, așa cum vă sfătuim de fiecare dată, să discutați cu medicul pentru a afla ce este indicat pentru dvs și ce nu.

 

Care este motivul pentru care anumite exerciții nu sunt recomandate dacă vă confruntați cu coxartroza?

Ei bine, aceste tipuri de exerciții pun un stres suplimentar asupra articulațiilor, ceea ce provoacă dureri în zona șoldului deja afectată de boală. Corpul produce o forță care provine din greutatea și contactul piciorului cu solul. Forțele acestea migrează de la picior, în sus, către articulația șoldului care trebuie să le absoarbă pentru a permite corpului să-și recapete stabilitatea și echilibrul. 

 

Exercițiile pe care persoanele cu artroza de șold trebuie să le evite

  • Exerciții cu schimbări bruște în mișcare și direcție

Sporturile și exercițiile care implică opriri și mișcări bruște, cum ar fi tenisul, handbalul sau fotbalul, pun stres puternic asupra articulațiilor.

 

Beneficiați de Promoția Lunii August – Pachet 2.250 Ron  – 5 ședințe, la interval de 10-14 zile între ele. Notă importantă: ca regulă generală, un ciclu complet de tratament implică 8-10 ședințe de tratament. La ședința inițială (cea de calibrare a tratamentului), fiecărui pacient i se va stabili un protocol individualizat, situație în care pot fi necesare mai multe ședințe decât cele 5 incluse deja în pachet.

 

  • Exerciții pe teren denivelat

Potrivit concluziilor unor studii realizate în 2017 și 2019, un teren neuniform face ca forța de reacție a solului să se schimbe cu fiecare pas. Ceea ce implică o nevoie constantă de a ajusta și stabiliza postura. Iar asta se traduce printr-o presiune suplimentară asupra șoldului. Cu cât suprafața este mai neuniformă, cu atât șoldul trebuie să lucreze mai mult.

Cele mai indicate suprafețe pe care puteți desfășura în siguranță activități fizice sunt cele create special în parcuri, de exemplu, în acest scop.

Evitați betonul, nisipul sau orice altă variantă de teren care v-ar putea dăuna condiției dvs de sănătate.

  • Exerciții de mare impact

Alergatul sau orice formă de săritură reprezintă un exercițiu de mare impact asupra articulațiilor.

Când o persoană aleargă, fiecare lovitură a călcâiului pe sol pune pe picioare o forță echivalentă cu până la trei ori greutatea corporală a unei persoane.

Aceste forțe se deplasează de la picioare la genunchi, șold și trunchi, punând mult stres asupra țesuturilor moi, cum ar fi articulațiile, tendoanele și ligamentele, precum și oasele și cartilajele din articulație.

 

În cadrul clinicii noastre, pentru pacienții care achizionează pachetul de 10 sedințe, indiferent de afecțiune, ședința a 11-a este gratuită.

 

  • Exerciții prelungite în picioare

De asemenea, nu sunt recomandate exercițiile care implică statul în picioare pentru perioade lungi. Le puteți alterna cu exerciții din poziție șezut sau culcat, fie puteți apela la exerciții realizate în apă, la piscină, pentru a reduce din presiunea asupra șoldului.

  • Exerciții cu greutăți

Antrenamentul de forță, care include și ridicarea unor greutăți, poate fi util inclusiv în cazul persoanelor care se confruntă cu coxartroză, însă acesta nu este recomandat tocmai pentru că, în cazul unor exerciții efectuate incorect, există riscul producerii unor leziuni articulare suplimentare.

Ridicarea greutăților grele cu picioarele provoacă o presiune severă asupra șoldurilor, așa că este recomandat ca o persoană să înceapă prin a-și folosi greutatea corporală. Un medic sau un terapeut specializat poate recomanda trecerea la greutăți ușoare, în funcție de nevoile și capacitățile persoanei.

Așadar, nu neglijați sub nicio formă sfaturile și instrucțiunile medicului sau pe cele ale unui terapeut. 

 

În cadrul clinicii noastre, puteți beneficia de o ședință de inițiere a tratamentului  la prețul preferențial de numai 250 de ron (reducerea de 10% inclusă). Ședința de inițiere a tratamentului are o durată de 30 de minute și conține consult performant al doctorului specialist, ședința de tratament și proiectarea detaliată a schemei de tratament (număr de ședințe, procedurile care vor fi aplicate, timpul aferent fiecărei proceduri,  etc).

 

Puteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.

 

 foto: unsplash.com