ortooxacell.ro

Grija pentru pacienți este prioritatea noastră

3 semne care indică apariția osteoporozei

Osteoporoza este responsabilă pentru slăbirea oaselor ceea ce, uneori, poate provoca chiar ruperea acestora. Un stadiu premergător apariției osteoporozei este osteopenia care presupune scăderea densității minerale osoase sub valoarea normală. Ambele afecțiuni apar odată cu înaintarea în vârstă sau în anumite contexte care creează o predispoziție.

Există câteva semne de care este indicat să țineți cont pentru că acestea vă vor ajuta să știți dacă există riscul dezvoltării osteoporozei și când este recomandat să consultați medicul specialist.

 

Ce este osteoporoza, pe scurt?

Osteoporoza este, așa cum menționam mai sus,  o boală care determină slăbirea oaselor.  În stadii avansate ale bolii, o cădere sau chiar acțiuni banale precum tusea sau aplecarea ar putea provoca o fractură osoasă. Atunci când îmbătrânim, creșterea osoasă nouă nu poate ține pasul cu pierderea masei osoase vechi. Oasele omului sunt vii și se schimbă constant, pe măsură ce celulele osoase se dizolvă și celulele noi cresc.

În cazul persoanelor tinere, corpul formează os nou mai repede decât se descompune osul vechi, ceea ce permite masei osoase să crească. Doar că procesul încetinește pe măsură ce înaintăm în vârstă. Când oasele vechi nu sunt înlocuit de cele noi la fel de repede, acestea pot deveni casante sau poroase, deci predispuse să se rupă.

 

Poate fi prevenită osteoporoza?

Iată câteva recomandări de care puteți ține cont pentru a preveni sau încetini apariția bolii. Desigur, sfaturile de mai jos NU înlocuiesc vizita la un medic specialist și recomandările acestuia.

  • Asigurați-vă că dieta dumneavoastră conține suficient calciu și vitamina D (aceste suplimente ar trebui luate la recomandarea medicului,  în urma unor analize, și nu după ureche)
  • Faceți exerciții cu greutăți sau efectuați regulat alte exerciții de întărire a mușchilor
  • Evitați fumatul și consumați alcool cu prudență
  • Apelați la medicul dvs pentru a afla când trebuie să luați în considerare un test de densitate osoasă

 

În cadrul clinicii noastre, puteți beneficia de o ședință de inițiere a tratamentului  la prețul preferențial de numai 250 de ron (reducerea de 10% inclusă). Ședința de inițiere a tratamentului are o durată de 30 de minute și conține consult performant al doctorului specialist, ședința de tratament și proiectarea detaliată a schemei de tratament (număr de ședințe, procedurile care vor fi aplicate, timpul aferent fiecărei proceduri,  etc).

 

Care sunt cele trei semne de avertizare că ați putea avea osteoporoză?

Din păcate, nu degeaba osteoporozei i se mai spune și “o boală tăcută”.  O persoană nu poate simți că oasele sale slăbesc. 

Mai mult decât atât, în stadiile incipiente ale acestei afecțiuni, nu există simptome care să semnaleze problema. 

Dar, odată ce osteoporoza s-a instalat și oasele au slăbit, trebuie să acordați o deosebită atenție următoarelor semnale de alarmă:

  • o postură aplecată și chiar o scădere de înălțime, în timp;
  • dureri de spate care ar putea avea drept cauză o vertebră fracturată;
  • un os care se rupe mai ușor decât ar fi fost normal.

De cele mai multe ori, o fractură osoasă a șoldului sau a coloanei vertebrale reprezintă un semnal că vă puteți confrunta cu o problemă de sănătate serioasă.

Controalele regulate și scanarea densității osoase pe măsură ce înaintați în vârstă îi vor ajuta pe medici să identifice semnele revelatoare ale osteoporozei. 

 

În cadrul clinicii noastre, pentru pacienții care achizionează pachetul de 10 sedințe, indiferent de afecțiune, ședința a 11-a este gratuită.

 

Puteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.

 

 foto: unsplash.com