ortooxacell.ro

Grija pentru pacienți este prioritatea noastră

Alimentația și Gonartroza. Ce este indicat să consumați, ce ar trebui să evitați?

Alimentația are un rol esențial în viața oricărei persoane, dar mai ales a celor care se confruntă cu diverse afecțiuni, cum este și cazul gonartrozei. În articolul de astăzi, vorbim despre dieta pe care ar trebui să o respectați dacă aveți gonartroză. Desigur, niciun articol nu înlocuiește recomandările unui medic specialist, drept care, vă recomandăm și un consult medical. Însă, există câteva sfaturi pe care vi le putem oferi astfel încât să știți ce alimente este important să consumați și pe care să le evitați.

 

Cum poate ajuta alimentația într-o chestiune delicată precum gonartroza (osteoartrita genunchiului)?

Este imposibil ca anumite alimente sau chiar suplimente să vindece gonartroza, însă cu siguranță acestea pot fi extrem de benefice în ceea ce privește ameliorarea simptomelor. Cum așa? Este simplu: anumite alimente au efect antiinflamator, în vreme ce altele pot amplifica simptomele tocmai pentru că au efect inflamator. O dietă echilibrată reprezintă un instrument ideal pentru organism în lupta lui cu prevenirea deteriorării în continuare a articulațiilor. 

Alimentele care conțin antioxidanți, vitaminele A, C și E pot ajuta la combaterea unor leziuni noi ale articulațiilor.

 

Dacă vă confruntați cu gonartroză, iată ce alimente este esențial să introduceți în dieta dumneavoastră:

 

  1. Pește gras

Peștele gras conține acizi grași omega-3 care sunt sănătoși. Aceste grăsimi au proprietăți antiinflamatoare, deci sunt ideale pentru persoanele care se confruntă cu gonartroză. Este motivul pentru care se recomandă să consumați cel puțin o dată pe săptămână un tip de astfel de pește: sardine, macrou, somon, ton proaspăt. Dacă nu vă place peștele, puteți lua suplimente care conțin omega-3, cum ar fi uleiul de pește, cel de krill sau de in. Desigur, mai sunt și alte surse de omega-3: semințele de chia, uleiul de in și nucile. 

 

  1. Uleiurile 

Nu doar peștele gras reduce inflamația, ci există anumite uleiuri care au proprietăți asemănătoare și care nu sunt nici nocive pentru sănătatea generală. Uleiul de măsline extravirgin conține oleocanthalul (cu proprietăți antiinflamatoare) și oleuropeina (o substanță care poate proteja colesterolul LDL, denumit și colesterolul rău, de oxidare). Uleiurile de avocado și de șofrănel sunt, de asemenea, variante sănătoase care ajută la scăderea colesterolului.

 

  1. Lactatele

Laptele, iaurtul și brânza sunt alimente bogate în calciu și vitamina D. Cele două ajută la o mai bună rezistență a oaselor, ceea ce poate ameliora simptomele dureroase. Lactatele conțin, de asemenea, proteine care pot ajuta la dezvoltarea mușchilor. Dacă aveți probleme cu greutatea, puteți opta pentru variantele cu mai puține grăsimi.

 

  1. Legumele cu frunze verzi (verde închis)

Legumele care au frunzele de culoare verde închis sunt bogate în vitamina D, fitochimice și antioxidanți. Toate acestea ajută la reducerea stresului. În plus, vitamina D poate stimula sistemul imunitar, deci poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor. Iată câteva exemple de astfel de legume: spanacul, kale, mangold sau sfecla elvețiană, varza.

 

  1. Broccoli

Potrivit unor studii, broccoli este o legumă “minune” pentru persoanele care suferă de gonartroză, și asta pentru că specialiștii au corelat consumul regulat de broccoli cu prevenirea și încetinirea răspândirii osteoartritei genunchiului. Broccoli conține sulforafanul, un compus care încetinește distrugerea cartilajului articular prin blocarea enzimelor și interferează cu procesele inflamatorii asociate cu gonartroza. Bogat în vitaminele K și C, precum și în calciu care întărește oasele, broccoli este musai un aliment de introdus în alimentația dumneavoastră.

 

  1. Ceaiul verde

Ceaiul verde conține un nivel ridicat de polifenoli, antioxidanți despre care specialiștii spun că ar reduce inflamația și ar putea încetini ritmul de deteriorare al cartilajului.

 

7 și 8. Usturoiul și nucile sunt, de asemenea, alimente recomandate persoanelor care se confruntă cu gonartroza.

 

3 tipuri de alimente pe care trebuie să le evitați dacă suferiți de gonartroză

 

Corpul unei persoane care suferă de gonartroză este într-o stare inflamatorie permanentă. Tocmai de aceea alimentația joacă un rol atât de important. Așa cum vă menționam la începutul articolului, există alimente cu proprietăți antiinflamatoare – care pot reduce simptomele – și alimente care conțin substanțe menite să inflameze și mai tare.

 

1. Zahărul

Zaharurile procesate determină eliberarea de citokine, mesageri inflamatori în organism. De aceea, nu trebuie să consumați, printre altele, băuturi acidulate, cafele aromate, ceaiuri îndulcite. Desigur, nici dulciuri.

 

2. Grăsimi saturate

Alimentele bogate în grăsimi saturate – pizza, carnea roșie – provoacă inflamații în țesutul adipos. Asemenea unor afecțiuni precum obezitatea sau bolile de inimă, inflamația gonartrozei este asociată cu introducerea în alimentație grăsimilor saturate. 

 

3. Carbohidrați rafinați

Pâinea albă și orezul alb sunt alimente care stimulează inflamația în organism, deci sunt nerecomandate în cazul persoanelor care se confruntă cu gonartroza.

 

*Revenim cu această recomandare: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

De asemenea, pentru o calitate a vieții îmbunătățită, în cazul persoanelor cu gonartroză, vă recomandăm procedurile efectuate în clinica noastră, terapii celulare și laseri de joasă frecvență pentru afecțiunile osteo-articulare. Puteți citi mai multe despre noi aici

 

foto: unsplash.com