ortooxacell.ro

Grija pentru pacienți este prioritatea noastră

Tratamentul injectabil al artrozei cu plasmă bogată în trombocite

În zilele noastre, terapiile PRP reprezintă o descoperire majoră în tratamentul multor afecțiuni medicale.

Principiul de bază al PRP-urilor este acela de a furniza un grup mare de proteine de semnalizare precum factorii de creștere și alte citokine care, aplicate local, conduc la mecanisme de regenerare tisulară.

Trombocitele conțin proteine de semnalizare eliberabile rapid, cum ar fi factori de creștere și chemokine, precum și molecule mici, cum ar fi histamina, dopamina sau noradrenalina.

Termenul PRP este adesea ales pentru a descrie procesul de recoltare a sângelui periferic de la pacient, cu sau fără anticoagulante, și obținerea fracției plasma/fibrina prin centrifugare și separare în condiții sterile.

Pe baza diferențelor calitative, produsele PRP au fost clasificate în PRP pur (P-PRP), în care leucocitele sunt eliminate intenţionat din PRP, și leucocite cu PRP (L-PRP), conţinând concentraţie mare de leucocite.

O rafinare suplimentară a acestei clasificări este pe baza unor criterii cantitative precum trombocite și numărul de leucocite.

IGF-I, IGF-II și HGF sunt prezente în principal în plasmă și au rol esențial în vindecarea țesutului musculo-scheletal. Nu doar numărul trombocitelor într-un anumit volum de plasmă, dar prezența și concentrația leucocitelor pot modifica proprietățile PRP.

Trombocitele modulează inflamația prin secretarea unor niveluri ridicate de chemokine (un subset de citokine mici, difuzabile) necesare pentru a controla traficul și acumularea de leucocite și monocite în țesutul lezat.

PRP-urile pot ameliora inflamația prin medierea diferiților factori de creștere, inclusiv HGF, VEGF și TGF-b, care protejează endoteliul vascular. De exemplu, TGF-b are rol de neutralizare a PAR-2, un mediator major al inflamaţiei articulare.

Coudriet și colaboratorii, într-un studiu de activare inflamatorie, au arătat că prezenta HGF induce o scădere a citokinei proinflamatorii IL-6 și o creștere a IL-10 (citokina antiinflamatoare).

 

Osteoartrita

OA este o boală articulară cu degenerare progresivă și rezultă dintr-un eșec al procesului de reparare a cartilajului deteriorat din cauze biomecanice.

Într-un studiu care a cuprins peste 250 de pacienți cu gonartroză și au fost tratați cu PRP, s-a constatat o reducere semnificativă a durerii și o ameliorare funcțională, precum și îmbunătățirea calității vieții la 6 luni. Mai mult, PRP este indicat și la pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală anterioară la genunchi.

În alt studiu retrospectiv referitor la gonartroza, o treime dintre pacienții tratați cu PRP au obținut cel puțin 40% reducerea durerii în contrast cu o zecime dintre pacienți tratați cu HA.

Într-un alt studiu de genunchi, ambele tratamente au prezentat îmbunătățiri similare la 2 luni, dar PRP a avut eficacitate mai lungă după 6 luni.

În artroze, tratamentul cu PRP îmbunătățește indicii algo-funcționali și vizează mai multe elemente articulare: membrana sinovială, cartilajul și osul subcondral. 

PRP modulează inflamația și înlocuiește mediul condro-distructiv cu niveluri ridicate de citokine anabolice.

Anumite cercetări imagistice (ultrasunete și RMN) pot fi utilizate pentru evaluarea modificărilor structurale, chiar dacă, în majoritatea cazurilor, un bun răspuns clinic nu corespunde evaluării imagistice și invers.

Studiile observaționale descriu reducerea durerii care aduce cu sine o îmbunătățire a calității vieții pacientului.

*Rezumat din articolul original publicat de Isabel Andia și Michele Abate (Regenerative Medicine Laboratory, BioCruces Health Research Institute) ”Platelet-rich plasma injections for tendinopathy and osteoarthritis”.