Cum alimentele ultraprocesate deteriorează oasele, cresc inflamația și afectează funcția imunitară
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente, oferă prețuri accesibile și confort consumatorilor, ceea ce le face să devină o alternativă la mâncarea sănătoasă pentru mulți oameni. Deși este evident pentru toată lumea că fast food-ul este nociv pentru sănătate, cercetătorii încă mai studiază efectele dăunătoare ale acestui tip de mâncare. În acest articol, vom menționa cele mai recente studii cu privire la legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și o inflamație crescută și un risc sporit de boli cronice, inclusiv de osteoporoză.
Ce sunt alimentele ultraprocesate?
Alimentele ultraprocesate sunt produse alimentare care au fost preparate și ambalate industrial, de obicei pentru consum imediat sau cu o pregătire minimă. Acestea includ gustări ambalate, băuturi zaharoase, tăiței instant, produse de patiserie preambalate etc.
Alimentele preparate în acest fel conțin de obicei emulgatori, microparticule (cum ar fi dioxidul de titan), agenți de îngroșare, stabilizatori, conservanți, arome artificiale sau naturale și coloranți artificiali. În plus, aceste produse sunt expuse la microplastice prin procesul industrial prin care au fost gătite și din ambalajele de plastic în care sunt expediate și vândute.
În cadrul Clinicii Orto Oxacell realizăm următoarele:
- terapii cu ozon: injectabil– la nivelul coloanei vertebrale (cervical, toracal, lombar); Injectabil – la nivelul musculaturii afectate; Perfuzabil – autohemoterapie majoră; Injectabil – la nivelul articulațiilor (genunchi, cot, umăr, șold etc.);
- tratamente perfuzabile cu următoarele vitamine: Vitamina C, Vitamine din complex B, Glutation, Magneziu, Vitamina D, Seleniu.
În plus, alimentele ultraprocesate sunt cel mai adesea bogate în sare, zahăr și grăsimi – toți compușii deja suprareprezentați în dietele occidentale tipice. Pe lângă aceste excese nesănătoase, produsele de tip fast food conțin de obicei puține sau deloc fibre sau alți nutrienți esențiali.
Aceste alimente oferă o valoare nutrițională redusă, dar sunt ieftine și convenabile, ceea ce le face extrem de tentante. Acest lucru ar putea explica de ce sunt atât de răspândite în dieta occidentală.
O analiză sistematică a consumului mondial de alimente ultraprocesate a constatat că, în țările cu venituri mari, ponderea energiei alimentare derivate din alimente ultraprocesate variază între 42% și 58%.2.
PROMOȚIA LUNII AUGUST 2025
Studiile leagă alimentele ultraprocesate de inflamație
O analiză publicată în ianuarie 2024 a analizat studii anterioare privind impactul asupra sănătății al dietelor bogate în alimente ultraprocesate. Cercetătorii au inclus 45 de analize unice combinate în analiza lor.
Aceste studii au inclus împreună 9.888.373 de participanți, o colecție cu adevărat impresionantă de date. În cadrul acestor studii, un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc crescut de efecte negative asupra sănătății. Participanții care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate au prezentat un risc mai mare de afecțiuni cardiometabolice, probleme de sănătate mintală și deces.
Studiile analizate au comparat expunerea la alimente ultraprocesate folosind diferite metode. Unele studii au utilizat un consum mai mare versus un consum mai mic, altele au utilizat porții suplimentare pe zi, iar altele au utilizat creșteri de 10% pentru a măsura și compara consumul. Indiferent de metoda de măsurare, consumul de alimente ultraprocesate a fost în mod constant asociat cu un risc mai mare de efecte negative asupra sănătății.
Alte afecțiuni asociate cu alimentele ultraprocesate au inclus mortalitatea din orice cauză, mortalitatea legată de bolile de inimă, efectele negative legate de somn, respirația șuierătoare, obezitatea și diabetul de tip 2.
Studiile luate în considerare în această analiză au fost toate observaționale, deci nu au examinat mecanismele și nu au tras concluzii decisive cu privire la cauzalitate. Cu toate acestea, alte studii au asociat consumul de alimente ultraprocesate cu inflamația cronică de grad scăzut. Un mecanism din spatele acestui efect ar putea fi înlocuirea fibrelor din dietă.
Pe scurt, analiza celor 45 de studii, inclusiv 9.888.373 de participanți, a asociat în mod constant consumul de alimente ultra-procesate cu un risc mai mare de efecte negative asupra sănătății. Aceste alimente pot provoca inflamație cronică de grad scăzut, deoarece înlocuiesc alimentele care conțin fibre. Fibrele sunt esențiale pentru reducerea inflamației și susținerea sistemului imunitar.
Indicele inflamator alimentar și sănătatea oaselor
O meta-analiză publicată în Journal of Diabetes and Metabolic Disorders a corelat dietele inflamatorii cu sănătatea oaselor precare.
Revizuirea sistematică a analizat 13 studii, inclusiv cinci studii de cohortă, cinci studii transversale și trei studii caz-control, incluzând în total 211.938 de participanți. Revizuirea a luat în considerare studii care au examinat relația dintre scorul Indicelui Inflamator Alimentar (DII) al participanților și densitatea minerală osoasă (DMO) sau fractura. Indicele inflamator alimentar (DII) este un sistem de notare care determină potențialul status inflamator al dietei unui individ pe baza efectelor pro- și antiinflamatorii ale alimentelor și nutrienților din dieta sa.
Ce înseamnă asta pentru noi?
Alimentele ultraprocesate reprezintă o amenințare serioasă pentru oasele și sănătatea fiecăruia dintre noi. Nu putem lăsa aceste tentații lipsite de nutriție să înlocuiască alimentele care ne hrănesc cu adevărat corpul și oasele. A mânca pentru oase mai puternice nu este doar eficient, ci este și delicios. Prevenirea osteoporozei începe în farfurie. De asemenea, nu trebuie să uităm nici de importanța unei vieți active și de vizitele regulate la medic.
Puteți consulta aici lista tratamentelor de care puteți beneficia în cadrul clinicii noastre, Orto Oxacell. Tratăm afecțiuni precum Hernia de disc lombară, gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicală.
Pentru mai multe informații despre terapiile noastre sau programări, ne puteți contacta la:
Clinica ORTO OXACELL
Str. Dr. Marinoiu, Nr. 15B, Targoviste-Dambovita, 130037
Telefoane de contact: 0723.267.322; 0769.606.620; 0723.215.111
Email: office@ortooxacell.ro

Referințe:
foto principală: unsplash.com