Consens ESSKA
Consensul ESSKA (European Society for Sports Traumatology Knee Surgery and Artroscopy) asupra tratamentelor injectabile intraarticulare în gonartroză.
Conferința SOROT 2022
Evidențele clinice confirmă eficiența PRP în tratamentul artrozelor.
Studiul relevă beneficiu clinic al tratamentului cu PRP în gonartroză comparativ cu placebo (soluție salină), acid hialuronic sau corticosteroizi.
Studiul realizat de către dr. Hegaze&Co a demonstrat o reducere semnificativă a durerii la pacienții cu gonartroză severă.
Grupul de consens recomandă administrarea cu prudență a tratamentului cu PRP la pacienții cu afecțiuni maligne sau afecțiuni sistemice.
Corticosteroizii sunt agenți antiinflamatori puternici și ameliorează pe termen scurt simptomatologiile, dar s-a dovedit că au efecte devastatoare asupra condrocitelor rezultând o degradare a cartilajului articular, mai ales a tratamentelor injectabile multiple și repetate.
Grupul de consens consideră că injecțiile cu PRP sunt o opțiune de tratament mai sigură, non-condotoxică, cu îmbunătățirea clinică a simptomatologiilor pe termen lung comparativ cu corticosteroizii.
În urma unui studiu dublu-orb, tratamentul cu PRP oferă o îmbunătățire semnificativă funcțională timp de cel puțin 1 an la gonartroze de grad incipient până la moderat față de acidul hialuronic, conform studiului WOMAC (la 1, 2, 6 și 12 luni) și o diferență minimă la 6 luni conform IKDC.
La animale, s-a constatat că PRP-ul are un efect de îmbunătățire a cartilajului în artroze.
În urma tratamentului cu PRP, s-a constatat scăderea markerilor inflamatori, o creștere semnificativă a funcțiilor fiziologice de chelare și anti-îmbătrânire.
Nu sunt studii suficiente pentru efectul sinergic al PRP-ului în asociere cu acidul hialuronic sau celule stem pentru efectul potențial benefic.
Medicamentele antiinflamatoare scad numărul factorilor de creștere.
Tratamentul antiplachetar nu influențează eficiența PRP-ului.
Grupul de consens recomandă evitarea AINS cu două săptămâni înainte și o săptămână după administrarea tratamentului cu PRP.
Nu se recomandă folosirea antibioticelor în preajma tratamentelor cu PRP.
Se recomandă evitarea alimentelor grase și de tip fast-food.
Se recomandă o pauză de 6 săptămâni de la tratamentul cu corticosteroizi până la începerea tratamentului cu PRP.
Concluzii
- Tratamentul cu PRP este eficient pentru gonartroze de grad I – III;
- Tratamentul cu PRP este considerat un tratament de primă linie în gonartroză;
- PRP-ul este superior față de tratamentele cu corticosteroizi și acid hialuronic.